Efter lagkravet: Nya sopbilar för miljoner

Boxholms kommun inför fyrfackssystem för hämtning av avfall. Nya sopkärl och sopbilar innebär en stor kostnad i uppstartsskedet.

Så här kommer fyrfackskärlen se ut.

Så här kommer fyrfackskärlen se ut.

Foto: Uppsala Vatten

Boxholm2024-09-11 08:00

Från första januari 2027 ska landets alla kommuner ha genomfört hushållsnära hämtning av avfall.

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige att ge uppdrag åt AB Boxholmsteknik att arbeta vidare för införandet av ett fyrfackssystem och upphandling av sopkärl och sopbilar.

undefined
Dennis Allvin på Boxholmsteknik berättar att kostnaden för det nya fyrfackssystemet är dyrt i uppstarten, men billigare i längden än andra alternativ.

Systemet innebär att sorteringen sker i två 370 liter stora tunnor med fyra fack i varje. I facken sorteras sådant som man idag åker till återvinningsstationerna med, till exempel färgat/ofärgat glas, plast, metall, papper och tidningar.

Boxholms kommun är en i raden av kommuner som väljer att införa just ett fyrfackssystem. Tidigare har bland annat Mjölby och Motala beslutat införa det. Det är något som är positivt menar avfallschef Dennis Allvin.

– På så sätt kan vi samarbeta med andra kommuner kring upphandling och utnyttjande av fordon.

I nuvarande avfallssystem använder kommunen två sopbilar. Det nya systemet kommer kräva 2,5 bilar, vilket innebär ett inköp av tre fordon. Enligt kalkylen kostar en ny sopbil 4,8 miljoner kronor. Boxholms kommun planerar samarbeta med en annan kommun om den "halva" sopbilen.

AB Boxholmsteknik ser att investeringarna blir stora i uppstartsskedet och bedömer att lån behöver tas för att täcka de kostnaderna. Ersättning från Naturvårdsverket via producentansvar bedöms täcka kostnaderna på sikt och renhållningstaxan ska inte påverkas.

Redan i dag är det producentansvar som ska finansiera insamling och återvinning av förpackningar. Det insamlade avfallet vägs och en ersättning betalas ut till kommunerna efter vikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!