Ett steg närmare en ny ångbåtsbrygga i Malexander

Efter år av diskussioner verkar en ny ångbåtsbrygga i Malexander bli verklighet. Kommunen går nu in med maximalt 1 miljon kronor i byggprojektet, som beräknas kosta omkring det dubbla. På grund av sänkningen av Sommen blir det bråttom i en fråga som pågått länge.

Ångbåtsbryggan i Malexander ska rivas och ersättas med en ny.

Ångbåtsbryggan i Malexander ska rivas och ersättas med en ny.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2023-10-17 11:00

Under måndagens kommunfullmäktige beslutades att ge klartecken att arbeta vidare med bygget av en ny ångbåtsbrygga i Malexander. Kommunen ska gå in med max 1 miljon i projektet.

Den totala kostnaden beräknas hamna på 1,8 miljoner kronor. Förutom att kommunen skjuter till pengar har Stiftelsen Sommen och Sparbanken Alfa bidragit till finansieringen. En ansökan om medfinansiering har skickats till Boxholms skogar.

undefined
Ångbåtsbryggan i Malexander ska rivas och ersättas med en ny.

200 000 kronor av intäkterna kommer från privatpersoner.

Under förra hösten skickade en arbetsgrupp från byalaget ut ett brev med information och en uppmaning att vara med och sponsra bryggan genom att köpa plankor till bygget. Utskicket gick till medlemmar i byalaget, Malexander båtklubb och båtklubbarna runt Sommen. Priset sattes till 500 kronor per planka.

Dagens ångbåtsbrygga står på runda betongfyllda kassuner. De är inte tillräckligt förankrade och har under årens lopp blivit skeva. Det gör att ångbåtsbryggan lutar. I sitt nuvarande skick är den olämplig att beträda för den stora allmänheten.

– Vi har tänkt riva den befintliga bryggan. Den nya bryggan blir i två delar. En stenpir på 30 meter med en bryggdel längst ut, säger samhällsbyggnadschef Håkan Jonsson.

undefined
Håkan Jonsson, samhällsbyggnadschef Boxholms kommun

I underlaget till beslutet står det att ångbåtsbryggan ska förlängas med 10 meter. Förlängningen innebär ökat vattendjup med en meter. Det gör att ångbåten Boxholm II ska kunna lägga till bättre vid lågvatten och underlätta av- och påstigning.

Under arbetet med den nya fiskvägen vid Svartåns inlopp i Laxberg kommer vattennivån i Sommen att tillfälligt sänkas med cirka 70 centimeter. Nivån är som lägst från november till mars. Det förenklar arbetet med ångbåtsbryggan.

– Det gör att påverkan på miljön blir mindre. Men å andra sidan blir det bråttom i ett ärende som pågått under många år, säger Håkan Jonsson.

undefined
Den nuvarande ångbåtsbryggan i Malexander är skev och osäker.

En ansökan om vattenverksamhet samt strandskyddsdispens har skickats in till Länsstyrelsen och Håkan Jonsson tror att de kan få svar inom några veckor.

Blir det inte svårt att få tag i entreprenörer på kort varsel?

– Det tror jag inte. Arbetet är uppdelat i tre delar. De två första delarna är mindre arbeten. Det är bara jobbet av bryggan längst ut som behöver upphandlas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!