– Syftet är att beskriva situationen för Sommen idag med dess brister och tillgångar, så att vi kan bevaka hur sjön mår och larma om det behövs göras några insatser, berättar Eric Carpholm, ordförande i Sommens fiskevårdsområde. Vi är främst inriktade på fiskebeståndet i sjön men vi har valt att ta hänsyn till helheten där även människan finns med.
Sommen är en av Sveriges 20 största sjöar och anses vara ett av södra Sveriges mest skyddsvärda inlandsvatten. Ska man tro myten så skapades sjön av en forntida ko som sparkade upp sprickor som sedan vattenfylldes. Mer troligt är att sprickorna bildades när jordskorpan rörde på sig för 40-50 miljoner år sedan.
De ska så småningom ha vidgats av inlandsisen och bildat dagens djupa och klara sprickdalssjö med sina smala fjärdar, grunda vikar, stora pelagiska områden och stora djup. I sjön finns ett stort antal större och mindre öar. Här finns ett rikt fågelliv och 21 fiskarter – varav röding och nors vandrade in direkt efter istiden för cirka 10 000 år sedan.
Det är den här miljön som fiskevårdsområdet, som består av 150-160 fastigheter med fiskerätt, vill bevara men också kunna bättra och bruka på ett hållbart sätt. För att kunna göra det och för att skaffa mer kunskap, har den nya fiskevårdsplanen tagits fram.
– Med den som underlag kan vi lyfta insatser som behöver göras, säger Eric Carpholm.
Sommen är ett populärt utflyktsmål, inte minst för sportfiskare, och känd för sin storröding och för öringen. Båda arterna har hotats av överfiske och utnyttjande av vattenkraft. Nya regelverk, fredningsområden och öppna vandringsvägar har inneburit en positiv utveckling för de båda arterna. Tidigare gjordes också stödutsättningar för att förbättra statusen för röding och öring men det görs inte längre.
– Nu arbetar vi i stället för att förbättra situationen för fisken i sjön. Det är bara ål som sätts ut, och det står Tekniska verken för.
Det är även Tekniska verken som transporterar tillbaka ålen till havet.
En del vattenhinder för vandrande fisk som öring har tagits bort sedan den förra fiskevårdsplanen skrevs. Bland annat har Tranås Energi investerat i att öppna vandringsvägar i Svartån i Tranås och i Visskvarn i Bulsjöån. Och som vi tidigare har berättat planerar Tekniska verken att öppna en ny vandringsväg förbi dammen i Laxberg.
Bland andra åtgärder finns bland annat förslag på att höja minimimåttet för att få ta upp gös, röding och öring.
– Då får de en chans att leka åtminstone en gång innan de blir lovliga för fiske.
Runt sjön finns fem sportfiskeklubbar som fiskevårdsområdet samarbetar med.
– Numera är sportfisket främst inriktat på gädda och abborre och det är bra.
Den ökande motorbåttrafiken är något som fiskevårdsområdet håller lite extra koll på. Sedan 1960-talet ska antalet fritidsbåtar ha ökat från cirka 300 till 2 600 år 2011. Cirka 2 000 av dessa var då motordrivna.
– Nu är det nog ännu fler, säger Eric Carpholm. Ett annat problem är alla vattenskotrar som stör både fisk och fågelliv. Vi har talat om att förbjuda dem i sjön men det går ju inte att lagföra dem.
För att sprida kunskap om vad som gäller i sjön finns skyltar runt hela Sommen. På Torpön finns även ett Naturum som berättar om sjön och dess invånare.
– Det är viktigt att sprida kunskap, särskilt nu när många människor som kanske aldrig besökt Sommen och dess natur förut kommer hit, säger Eric Carpholm.