Det är innebörden i torsdagens dom i Stockholms tingsrätt. Så här skriver rätten: "Patent- och marknadsdomstolen förbjuder.../...vid vite om 500 000 kr, att i näringsverksamhet i Sverige marknadsföra ost med användning av kännetecknet ÄKTA BOXHOLMS eller liknande kännetecken."
Alla Glada bondens yrkanden avslås. Arlas rättegångskostnader på 1,6 miljoner kronor får företaget som driver mejeriet i Boxholm stå för.
Vilket av delarna i domen upplever du som värst för er?
– Jag har inte läst hela domslutet, men jag har förstått att vi åkte på stryk. Vi har hela tiden trott att det inte är självklart. Annars hade vi inte gjort så här, säger Glada bondens vd Anders Birgersson.
Glada bonden och Anders Birgersson har genom sina advokater yrkat på att ordet Boxholms inte ska kunna vara namnskyddat och att Boxholms mejeri har större rätt till det namnet än Arla som tillverkar sin Boxholmsost i Östersund.
– Det var vår hållning att dels att vårt namn inte är ett varumärkesintrång, samt att det är vilseledande att Arla använder namnet Boxholmsost. Det är egentligen två olika saker men de hänger ihop, säger Anders Birgersson.
Han menar att Glada bonden inte krävt att Arla ska förbjudas att använda ordet Boxholm, utan att Patent- och marknadsdomstolen skulle kräva att Arla tydligare anger att osten inte är tillverkad i Boxholm. Dessa yrkanden har avslagits av domstolen.
Hur ser du på att ni får betala Arlas rättegångskostnader?
– Det är klart att de pengarna hellre hade använts till något roligare.
Den Boxholmstillverkade osten säljs i dag under namnet "Glada bondens..." efterföljt av respektive osts namn.
Glada bonden ligger tillsammans med Boxholms kommun även i en betydligt större tvist med Arla. Det är en tingsrättsdom från i somras om huruvida visa inventarier och utrustning i mejerifastigheten på Älvkullevägen i Boxholm skulle ingå i köpet eller inte.
– Det är överklagat till hovrätten. Det är ett betydligt tydligare mål. Jag tycker att den domen är konstig, säger Anders Birgersson och hänvisar till hans tidigare uttalanden.
Han menar att man inte efteråt kan ta bort fasta inventarier när en fastighet säljs, och exemplifierar med om en villasäljare påstår att värmepannan inte ingick i husköpet. Arla har en annan uppfattning och hänvisar till en handskriven lapp med en lista på undantagna inventarier och utrustning. 29–30 mars ska ärendet upp i hovrätten.