Boxholm kanske inte riktigt kommer upp i Sareks vildmarkskänsla, men för att ännu befinna sig i Östergötland kan man finna tystnad, rikt djurliv, undangömda små sjöar och någorlunda orörd natur.
Boxholm har åtta naturreservat. Det är inte så mycket, i själva verket har Boxholm minst andel skyddad natur av alla länets kommuner. Bara 0,8 procent. Men man kan vända på det, det kanske finns så mycket natur att det inte måste sättas upp skötselregler överallt. Det räcker åt alla.
Boxholmsbon Johan Ragvalds stora intresse är fiske. Han fiskar mest i Sommen, men även i mindre sjöar här omkring.
– Där blir det mest vinterfiske med angel. Det finns väldigt många småsjöar häromkring.
Han har med sig 10-åriga dottern Lovisa som också gillar att fiska. Hon berättar att hon nyligen fick en abborre på drygt ett kilo.
Att vistas i naturen är ju alldeles gratis, och med vår berömda allemansrätt når vi ut i alla dess hörn. Vill man fiska kommer man dock inte undan utan att betala. För 90 kronor får man ett dagskort som gäller i ett stort antal småsjöar. Sommen kräver annat fiskekort liksom även Boxholms skogars ädelfiske i Stora Jordgölen där regnbåge planterats in.
– Det är omkring 50 sjöar som kortet gäller i. Kortet och info om de olika sjöarna finns på sajten Ifiske. Man kan även köpa kort på OKQ8 i Boxholm och där de även säljer viss fiskeutrustning, berättar Linus Perdegård som är anställd på Boxholms skogar och har hand om jakt- och fiskefrågor.
Dagskorten är populära. Han menar att man valt att vid sidan av årskort (480 kronor) ha dagskort för att just ge besökare möjlighet att för en rimlig peng prova på vildmarksfiske. Som motprestation begär man in en fångstrapport från kortinnehavaren.
– Det är bra för oss att ha lite koll på tillgången på fisk i olika sjöar, menar han.
Men det är inte bara fiskeupplevelser som erbjuds i Boxholms vildmark.
Man kan få guidning till naturupplevelser, det finns skogsbad, glamping och vildmarkspaket. Om man vill betala. Annars kan man botanisera själv. Bara parkera bilen utanför Malexander, häkta av mountainbiken från kroken och cykla iväg dit näsan pekar.
Strax söder om Ulrika möts Linköpings, Kinda och Boxholms kommuner. Här är det tätt mellan naturreservaten men glest mellan boningshusen.
Göstrings urskog ligger väster om Boxholms tätort. På länsstyrelsen som förvaltar och Häradsmarken som äger aktar man sig för att använda ordet urskog. Man säger hellre urskogsliknande terräng. Någon gång har det nog sågats och kanske till och med planterats här. Men troligen inte på de senaste 100 eller 150 åren. Kanske ansågs det inte mödan värt i oländig terräng, kanske glömdes det bort eller så hade skogvaktaren fått känslor för marken.
Det är riktig trollskog, men knepigt att ta sig fram i. Hälften av träden har intagit horisontalläge och dött. Ingen röjer utom möjligen för att göra en stig framkomlig. Man längtar nästan efter lite ordning och reda och motorsågsbuller. Nästan.
En bra karttjänst som även fungerar bra i mobilen finns på skyddadnatur.naturvårdsverket.se. Där kan man i en meny klicka i vilken sorts naturupplevelser man söker och zooma in sitt område. Klickar man på ett markerat naturreservat får man en beskrivning av områdets särart och vilka arter man kan förväntas se där.