– Boxholmare är som franska bönder. Man har lättare att resa sig än på andra orter. Där är jag en av många som gärna lyfter högafflar och facklor. Hade jag varit Solkompaniet hade jag googlat Boxholm och Arla och sett om jag fortfarande var intresserad, säger Petter Birath.
Tonen är skämtsam, men bakom orden döljer sig en oro för att den gigantiska solcellsparken i Österskogen ska bli verklighet.
Det är företaget Solkompaniet som sökt tillstånd hos länsstyrelsen att anlägga en solcellspark i Boxholm. Området är på 84 hektar, cirka 170 fotbollsplaner stort. Om den får klartecken att byggas kan den bli en av länets största.
Under hösten har en protestgrupp startat på Facebook och en namninsamling pågår. I dagarna bildades föreningen Österskogens vänner.
– Vi var några som träffats och engagerar oss lite mer i frågan. För att underlätta det juridiska valde vi att starta en ideell förening. Vi har fyra styrelsemedlemmar, men ingen ordförande, berättar Petter.
När vi ses hemma hos Anna Nordqvist är även Eva Insulander med.
– Vi vill vara en katalysator för att få fler att engagera sig. Vi har varit i kontakt med föreningar och vi vill nätverka för att se hur vi kan hjälpas åt. Föreningarna har ofta egna särintressen, men vi kan se det lite bredare perspektivet. Tillsammans kan vi nå längre än vad man kan på egen hand, säger Petter.
Alla tre har en personlig relation till skogen precis som många andra som gått med i föreningen.
– Min mamma var dagmamma och vi var i Österskogen flera dagar i veckan. Vi lekte, grillade korv och träffade andra barn. I skolan var vi där på idrottslektionerna. På senare år har jag tagit med mig barnen ut i skogen, säger Anna.
– Vi har spenderat mycket tid i skogen, byggt kojor och plockat blåbär. Österskogen har knutit ihop samhället på samma sätt som en idrottsplats. Många kommer ihåg sin första kärlek, men många kommer också ihåg sin första skog. För de flesta är Österskogen deras första skog, säger Petter.
– Jag tror inte att vi har förstått värdet av Österskogen innan den blev hotad, säger Eva.
Petter menar att platsen för solcellsparken är sämre än om någon skulle bygga en solcellspark i hans egen trädgård.
– Det här görs inte i samhällets intresse, inte i Boxholms intresse eller klimatets intresse. Det är en roffarmentalitet i den gröna klimatbranschen. Lättvindigt förstör man lokala miljöer i miljöns namn. Det är vårt gemensamma vardagsrum och då tar det hårdare. Det är konstigt om en hel allmänhet ska kunna köras över av ett enskilt företag.
Den 12 december gick tiden för samråd ut och det var sista dagen att skicka in sina synpunkter på planerna. Nu ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tas fram av Solkompaniet innan en ansökan ska skickas in till länsstyrelsen.
– Systemet i sig är konstigt. Solkompaniet betalar ett konsultbolag för att genomföra miljökonsekvensbeskrivningen, som i sin tur anlitar konsulter. Alla har uppdraget att se till att solcellsparken ska bli av. Det finns säkert en god marknad för "närsynta biologer" att bli anlitade av de här företagen. Det är konstigt att ett privat bolag kan utreda sina egna konsekvenser och att det ska utgöra ett objektivt underlag för beslutsfattande, säger Petter.
Vi bad Solkompaniet bemöta kritiken från Österskogens vänner. I ett mejl svarar projektledaren Camilla Kylin att de som företag strävar efter att deras projekt ska bidra till samhällets bästa. De menar att Mark- och miljööverdomstolen och länsstyrelsen har fastställt att byggandet av solparker är ett viktigt samhällsintresse, eftersom de producerar fossilfri el och gynnar samhället i stort, även lokala industri- och verksamhetsetableringar.
De skriver att: "Som företag följer vi alltid gällande lagstiftning och vi anlitar etablerade konsultbolag, vars kärnkompetens och uppdrag är att ta fram objektiva och välgrundade analyser och miljökonsekvensbeskrivningar. Dessa är en del av det regelverk och lagstiftning som finns och den granskas av ansvariga myndigheter för att säkerställa att alla relevanta aspekter beaktas. Det är bland annat utifrån miljökonsekvensbeskrivningen som beslut fattas av Länsstyrelsen. Vi har fullt förtroende för Länsstyrelsens förmåga att göra denna bedömning."
Att samrådstiden gick ut den 12 december betyder inte att föreningens engagemang minskar menar Petter.
– Fram till nu har det handlat om att få in ett bra material till samrådet och att engagera så många som möjligt i frågan. Nu kommer vi in i en process där vi måste uppvakta länsstyrelsen, markägare och politiker. Sedan får vi se om vi behöver genomföra demonstrationer eller liknande.
Eva känner en oro över att processen efter att samrådstiden inte är tillräckligt transparent.
– Vi vill att miljökonsekvensbeskrivningen ska bli offentlig innan den lämnas över till länsstyrelsen. Företaget har inte det kravet på sig men det skulle de kunna göra ändå. Det finns inget som hindrar att vara transparenta. Vi vill känna oss säkra på att företaget har tolkat oss rätt och att de inte missar något.
Camilla Kylin på Solkompaniet berättar att den samrådsredogörelse som företaget sammanställer utifrån inskickade synpunkter kommer läggas ut på företagets hemsida.
Eva, Petter och Anna är trots allt positiva och tror inte att det kommer bli en solcellspark i Österskogen till slut.
– I den bästa av världar har länsstyrelsen läst sina egna styrdokument. Om länsstyrelsen och politik som gör som systemet är utformat har vi ingen skäl till oro. Den stora oron ligger i att exploatören själva pratar för hur lite deras exploatering påverkar människor och natur, säger Petter Birath.