De bygger teaterscen i lada – med klassisk fars

Här ska det bli fars med fars hjälp. Albin Johansson, pappa Peter och brorsan Filip bygger just scenen där "Charleys tant" ska spelas.

Albin Johansson med lillebror Filip och pappa Peter som inte spelar, men väl bygger scen till "Charleys tant" i Blåvik.

Albin Johansson med lillebror Filip och pappa Peter som inte spelar, men väl bygger scen till "Charleys tant" i Blåvik.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2021-06-08 20:00
undefined
Det har spelats teater förr i ladan, fast då i en liten lokal nere till vänster.

20-årige Albin Johansson från Mjölby har redan spelat teater i många år, bland annat revy i Mjölby. Han har gått teaterlinje på gymnasiet i Norrköping och nu läser han till teaterpedagog på Marieborgs folkhögskola.

– Jag vill kombinera skådespel med att lära ut teater, säger han.

Hans familj har en ett sommarhus i Blåvik och där finns det en lada där det spelats teater tidigare. I sommar kommer han och ett gäng med åtta andra skådisar att spela fars i ladan där det vintertid förvaras fritidsbåtar. Nu tar han familjen till hjälp för att bygga scenen i logen.

– Det blir en stor scen, 12 meter men vi nöjer oss med en scen. I originalet är det tre akter och två scenförändringar. Vi har två akter och bara en scen, berättar Albin.

undefined
Albin Johansson med lillebror Filip och pappa Peter som inte spelar, men väl bygger scen till "Charleys tant" i Blåvik.

"Charleys tant" uruppfördes 1892 så Albin har gjort vissa justeringar i manus. Det är en klassisk fars som spelats ett otal gånger sedan dess. Enligt Wikipedia har den ett svårslaget rekord, att samma kväll ha spelats på 48 olika ställen världen runt. Blåviksuppsättningen utspelar sig på 20-talet. 1920-talet, alltså.

– Vi har försökt lyfta fram tjejerna mer, de har bara små roller i originalet, berättar Albin.

Storyn är att två ynglingar, Charley och Jack (Albin), är kära i två unga flickor, men dessas förmyndare kräver att de ska ha ett "förkläde". Killarna engagerar en kompis att klä ut sig till Charleys tant från Brasilien för ändamålet, det är bara det att... och så kan förvecklingarna börja.

Det är Nöjesvännernas kulturförening som står för föreställningen. Några av deltagarna har setts tillsammans med Albin i Svartå soffteater

Premiären sker 3 juli och ytterligare åtta föreställningar är inplanerade fram till den 18 juli. En publik på 50 i glesa grupper är det som gäller just nu, men ytterligare lättnader väntas 1 juli.

undefined
Normalt en vinterförvaringsplats för sjön Sommens fritidsbåtar. I sommar spelplats för fars.

– Fast det känns nästan som utomhus för det är stora springor i ladugårdsväggen, säger Albin.

Blåvik och Hårdaholmen är växande samhällen på höjderna vid Sommens strand. Nya villor växer upp som svampar ur jorden. På sommaren ökar befolkningen kraftigt. Båtfolket runt sjön Sommen kommer därtill. Att få ihop en publik borde inte vara svårt, särskilt med tanke på törsten efter kultur så här efter pandemiåret.

Albin kommer i sommar även att ha teaterkurser för barn mellan åtta och 12 år i Mjölby kommun. Musikkommunen Mjölby kanske blir en teaterkommun.

Karta: Hårdaholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!