Då återupptas ostproduktionen i Boxholm

Nya maskiner är inköpta. Lokalerna anpassas till Glada Bondens behov. Efter påsk planeras ostproduktionen i Boxholms mejeri att återupptas.

Mejeristen Mattias Hektor och Anders Birgersson i Glada bonden är inställda på att sätta igång ostproduktionen efter påsk.

Mejeristen Mattias Hektor och Anders Birgersson i Glada bonden är inställda på att sätta igång ostproduktionen efter påsk.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2021-03-11 10:00

– Målet är ju att få ut en klockren produkt, säger mejeristen Mattias Hektor som vet att Boxholmsborna förväntar sig en ost minst lika god som den som de är vana vid.

Mattias började sommarjobba på mejeriet 2006 när det fortfarande drevs av Bengt-Åke Bengtsson. Han blev kvar och 2011 blev bondekooperationen Arla hans arbetsgivare när de tog över. 2017 var det fest på mejeriet när Arla meddelade att man skulle satsa sex miljoner kronor i Boxholm. Dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var på plats och skakade hand med både Arla ock kommuntopparna. Ett och ett halv år senare meddelade Arla beslutet att flytta driften till Östersund. Nu är Mattias tillbaka.

undefined
Mejeristen Mattias Hektor och Anders Birgersson i Glada bonden är inställda på att sätta igång ostproduktionen efter påsk.

Just nu är det bygg- och renoveringsarbete inne i mejeriet. De anställda mejeristerna med Mattias i spetsen får göra andra sysslor så länge. Paketeringsavdelningen byggs om helt för att passa den nya maskin som köpts in. Nya väggar har slagits upp mot den rena avdelningen.

Vad ska den nya osten heta?

– Det är än så länge hemligt, säger Anders Birgersson i Glada bonden, företaget som köpt mejeriet.

Det är i alla fall ingen hemlighet att efter påsk planeras driften vara igång att ysta högkvalitativ ost igen och med egenägd utrustning. De två provystningar som skett gjordes innan Arla ännu hunnit hämta sin utrustning.

– Vi kommer inte att satsa på att göra lågprisost. Den produkt vi gör måste hålla hög kvalitet, säger Anders Birgersson.

Fortfarande pågår dock tvisten med Arla som stämt både kommunen och Glada bonden för utrustning som mejerijätten menar att de har större rätt till.

undefined
Anders Birgersson och Mattias Hektor framför skylten på Boxholms mejeri.
undefined
Här är hjärtat av mejeriet, sär själva ystningen av mjölken sker. Än dröjer det några veckor tills produktionen är igång.

Anders Börjesson vill egentligen inte prata om det, för han tycker inte att det gynnar hans och Glada bondens sak, men gör det ändå och låter irriterad.

– Jag ser ingen risk att vi förlorar den här rättsliga tvisten, säger han som enda kommentar.

Han beskriver det som en "David mot Goliat"-situation och tror att folkopinionen är på det lilla företagets sida. Han säger att han inte förstår vad Arla har att vinna på sitt agerande.

Fyra mejerister är anställda och ska enligt planen börja producera i april och då kan det finnas en produkt i affärerna till sommaren. Så småningom kommer fler personer att anställas. Åtminstone till en början kommer inte fabriksbutiken vara öppen.

– Den var den enskilda butik i landet som sålde allra mest ost från Boxholm. Så vi får se på sikt, säger Anders Börjesson. 

Karta: Älvkullevägen 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!