I ett hörn i kommunhuset i Boxholm har kommunalrådet Claes Sjökvist sitt kontor. När han tittar ut genom fönstret ligger Storgatan strax nedanför. Mitt emot ligger Socialdemokraternas lokal.
Trots att partiet gick bakåt i årets kommunalval behöll de kommunalrådsposten efter valsamverkan med Centerpartiet och Kristdemokraterna.
– Det känns upprymt. Jag klev in i min roll för inte så länge sedan, och nu får jag möjlighet att visa vad jag går för under en hel mandatperiod. Det ska bli spännande. Vi har sparkat igång en massa arbeten och det hade varit tråkigt att inte fått vara med hela vägen.
Claes återkommer ofta till tjusningen i att bo i en liten kommun och speciellt hemkommunen.
– I en liten kommun kan man lätt kommunicera med varandra. Det är ju inte bara jag som ska fatta alla beslut. Vi har mina partikamrater, men också andra politiker. Vi ska diskutera tillsammans och få med dem för kommunens bästa.
I många små kommuner är det en utmaning att få ekonomin att gå ihop. Det är en utmaning även för Boxholm de kommande fyra åren.
– Vi har hamnat i en lågkonjunktur. Hur ska vi hantera det på bästa sätt? Ett krig i Europa som vi inte räknade med kunde hända påverkar oss. Det krävs analyser och där har vi SKR som stöd. Vi hoppas att regeringen tänker på oss kommuner som de gjorde under pandemin.
Hade det inte varit roligare att börja en ny mandatperiod med en högkonjunktur?
– Det vet jag faktiskt inte, skrattar Claes. Vi har haft en slimmad budget under ganska många år. Vi har hamnat nära noll och ibland minus. Vi har inte haft någon god likviditet så att det känts tryggt.
Hur ska kommunen få en bättre likviditet?
– Det gäller att anpassa kostymen utifrån de behov vi har ute i verksamheterna. Det är det vi har påbörjat och nu får jag fyra år på mig att följa det arbetet. Det ska bli spännande att se vad resultatet blir. Innan vi börjar att prata om höjda skatter måste vi veta att vi gjort allt vi kunnat först. Att vi gör rätt saker för varje skattekrona är vår skyldighet mot de som betalar skatt.
Skolan i Boxholm går minus ekonomiskt. Vad tänker du kring den?
– Vi måste anpassa ekonomin efter de verksamheter vi ska ha. Tidigare har vi tittat på de senaste tre åren och dragit ett snitt på det och plussat på en kostnadsökning. Vi djupdyker nu i skolan, för det är där vi ser att vi är bland de dyraste i landet. Vi behöver titta på varje del för att se så att vi har rätt kompetenser och rätt volym på verksamheten. Det finns en del att skruva på och det gör vi nu.
Blir det neddragningar?
– Vi ska inte ha anställd personal vi inte har behov av. Det handlar inte om besparingar utan mer om en injustering av budget.
Trots en lågkonjunktur och slimmad budget arbetar kommunen på en vision som ska bli vägledande för hela organisationens arbete berättar Claes.
– Vi har inte haft några uttalade mål tidigare. Ska vi ha en tydlighet i hela organisationen måste vi ha ett gemensamt mål. Huvudvisionen är ”Boxholm – här skapar vi trygghet, livskvalitet och växer tillsammans”. Vi har vi tre värdeord – trygghet, livskvalitet och hållbarhet – och dessa vill vi ska påverka kommunens verksamheter. Tanken är att vi ska styra verksamheten mot målen.
Går det att tänka visionärt i en liten kommun?
– Det tycker jag. Vi blir lätt hemmablinda. Vi ser inte vilka styrkor som vi har som kommun. Det är viktigt att vi ser vad vi har, det är vi dåliga på.