Cancern tog hustrun – sjukvården agerade för långsamt

Ulla-Karin Söderquist sökte vård för blod i urinen. Nio månader senare dog hon i cancer. Familjen är kritisk till hur vården hanterat ärendet.

Göran Söderquists hustru Ulla-Karin gick bort i juli 2022 efter en tids cancer. "Konsekvensen av alldeles för långa väntetider och helt utan behandling innebar att min fru miste livet, och resten av mitt liv är fullständigt förstört", säger han.

Göran Söderquists hustru Ulla-Karin gick bort i juli 2022 efter en tids cancer. "Konsekvensen av alldeles för långa väntetider och helt utan behandling innebar att min fru miste livet, och resten av mitt liv är fullständigt förstört", säger han.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2023-03-24 05:00

I köket i Strålsnäs sitter Göran Söderquist med sina döttrar och fikar. Det går inte missa att dottern Madeleine vilken dag som helst ska bli mamma, det syns tydligt på magen.

– Jag fick reda på att jag var gravid dagen efter att min mamma gick bort i cancer. Hon fick aldrig veta det, säger Madeleine.

Mamma Ulla-Karin föddes med ryggmärgsbråck. Redan som ung opererade hon in en shunt för att inte få hydrocefalus, det som förr kallades vattenskalle. Ryggmärgsbråck innebär ofta problem med urinering och Ulla-Karin hade kateter.

undefined
Från oktober 2021 till mars 2022 försökte Ulla-Karin få till ett besök på urologen utan att lyckas. "Även vårdcentralen hörde av sig till dem och tjatade. Men det hände ingenting", berättar Göran.

I slutet av september 2021 upptäckte Ulla-Karin att hon kissade blod. Hon tog då kontakt med vårdcentralen och fick en tid hos urologen, en månad senare.

– På undersökningen sa de att man kan kissa blod när man har en kateter. Det kunde vara en infektion och Ulla-Karin fick antibiotika utskrivet. Det blev ingen effekt av antibiotikan och inga övriga åtgärder gjordes förrän vid undersökningen i mars, säger Göran.

I Region Östergötlands internutredning kan man läsa att man såg en oklar förändring på platsen där katetertoppen ofta ger en förändring i samband med kroniskt kateterbehandling.

Då Ulla-Karin hade haft liknande besvär tidigare som utretts, beslöt man att avstå från röntgen. Planen var att hon skulle få komma tillbaka för en ny värdering av urinblåsan inom kort.

– Under de följande fem månaderna blev det många turer till vårdcentralen i Boxholm och jourcentralen i Motala. Det blev stopp i katetern och den åkte ofta ut. Vi försökte få kontakt med urologen vid flera tillfällen. Även vårdcentralen hörde av sig till dem och tjatade. Men det hände ingenting, berättar Göran.

undefined
Ulla-Karin Söderquists döttrar Rebecca och Madeleine (närmast). "Jag fick reda på att jag var gravid dagen efter att min mamma gick bort i cancer. Hon fick aldrig veta det", säger Madeleine.

När Ulla-Karin den 16 mars 2022 får en tid hos urologen på Vrinnevisjukhuset visar det sig att det finns en misstanke om urinblåsetumör. Veckan efter bekräftas misstanken vid ytterligare en undersökning.

– Det var först då de verkligen kollade att det var cancer. Vid undersökningen försökte de skrapa bort tumören, men misslyckades med det. På grund av att det skulle bli operation inom en snar framtid så sattes varken strålbehandling eller cellgifter in. Eftersom de skar bort halva tumören utan åtgärder ledde det till att tumören fick en aggressiv spridning som i sin tur ledde till Ulla-Karins död, säger Göran.

Familjen fick beskedet att de inte behövde vara oroliga och att prognosen var god.

– Det var bara att ta bort urinblåsa, äggstockar och livmodern. Läkaren sa att om han fick som han ville skulle det bli operation inom en vecka. Men efter det hände ingenting. Trots att de skulle operera snarast så dröjde det till mitten av maj innan hon blev kallad till inskrivning för operation.

undefined
Göran Söderquists hustru Ulla-Karin gick bort i juli 2022 efter en tids cancer. "Konsekvensen av alldeles för långa väntetider och helt utan behandling innebar att min fru miste livet, och resten av mitt liv är fullständigt förstört", säger han.

Den 14 april informerades Ulla-Karin om att hon hade satts upp på väntelistan. Från onkologens sida rekommenderade man att avstå från cytostatika på grund av hennes samsjuklighet kopplad till ryggmärksbråcket. Istället planerades det för kirurgi direkt.

Vid inskrivningsbesöket den 18 maj kände läkaren en förhårdnad på magen. Ulla-Karin gjorde därför en ny röntgenundersökning veckan därpå.

Göran berättar att Ulla-Karin strax därefter fick ett samtal från urologen där de informerade henne om att de inte kunde operera. 

– De konstaterade att hela magen var full med cancer. Urinblåsan hade växt ihop med tarmarna och bukväggen. Det var bara en stor tumör av alltihop, säger Göran.

Hon var ensam hemma när hon fick beskedet.

– Det var i princip ett dödsbud som hon fick, menar Rebecca.

Två dagar efter telefonsamtalet fick de komma in till urologen för ett samtal med läkare och sjuksköterska. Göran säger att han bröt ihop fullständigt under samtalet.

– Vi hade önskat att det hade funnits en kurator med från början. De svarade att det är inte alla som vill ha det. Men de kunde ställt frågan innan.

undefined
Ulla-Karin somnade in på dottern Madeleines födelsedag. "Mamma älskade högtidsdagar. Även om hon var dålig firade vi födelsedagen vid hennes sjuksäng", säger Madeleines syster Rebecca.

Ulla-Karin somnade in den 16 juli 2022. Samma dag som dottern Madeleine fyllde år.

– Mamma älskade högtidsdagar. Även om hon var dålig firade vi födelsedagen vid hennes sjuksäng, säger Rebecca.

Familjen är kritisk till hur vården hanterat Ulla-Karin under hennes sista tid i livet.

– Från september 2021 till juli 2022 fick hon ingen som helst behandling eller kontakt med onkolog, trots att hon hade en misstänkt och senare konstaterad urinblåsecancer och själv efterfrågade åtgärder. Konsekvensen av alldeles för långa väntetider och helt utan behandling innebar att min fru miste livet, och resten av mitt liv är fullständigt förstört, säger Göran.

Sjukdomsförloppet 2021-22

30 sep – remiss till urologiska kliniken, blod i urinen

25 okt – en cystoskopi genomförs, Ulla-Karin får antibiotika

16 mars – besök på urologen, misstanke om urinblåsecancer

23 mars – besök på US, bekräftad urinblåsecancer

14 april – Ulla-Karin informeras om kirurgi, beslut att avstå från behandling

18 maj – inskrivningsmöte, läkaren upptäcker en förhårdnad på magen

24 maj – röntgenundersökning, cancern har spridit sig

2 juni – Informationmöte: cancern är inte botbar

16 juli – Ulla-Karin somnar in

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!