Bakgrunden är det valtekniska samarbetet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, som vi skrev om på tisdagen.
Enligt den gällande politiska organisationen ska elva ledamöter sitta i kommunstyrelsen. Men i förslaget till ny organisation är det bara nio. S och M ville rösta igenom förslaget till ny nämndorganisation på fullmäktiges novembermöte. Men de andra partierna krävde och fick återremiss av ärendet.
Valberedningen har därför fått presentera två alternativa nomineringslistor till nämnder och utskott, en enligt den gamla gällande organisationen och en enligt den föreslagna nya. Trots att S och M deklarerat att de kommer att rösta igenom organisationsförslaget på nästa fullmäktige den 10 december. De nya nämnderna tillträder 1 januari.
Centern och KD känner sig förfördelade i nomineringsarbetet. Dels på grund av det minskade antalet platser i ks, dels på grund av det valtekniska samarbetet S+M, vilket av naturliga skäl sticker i ögonen på de andra allianspartierna.
– Vi tycker inte att vi begär fler platser än vi har rätt till, säger Staffan Leufvén (C).
På mötet i måndags med valberedningen aviserade C att man överväger att åberopa proportionella val.
– Det ledde till att nämndens sekreterare Fredrik Svaton gick i taket, gestikulerade och förklarade vilket rigoröst arbete det skulle innebära. Jag tyckte att det var rätt så olämpliga ord ifrån en tjänsteman, säger Staffan Leufvén.
Men Fredrik Svaton vill dementera den versionen.
– Det är en stark överdrift. Jag har påkallat att det är en stor administration med det hela, men det är klart att det går att hantera det, säger Fredrik Svaton och hänvisar till en 40 sidor lång manual på Sveriges kommuner och landstings (SKL) hemsida.
Stämningen mellan C och KD och ena sidan och Moderaterna å den andra är inte den bästa. "Dags för M att bekänna färg", skriver Boxholmscentern med utropstecken efter i ett pressutskick. De vill att Moderaterna erkänner att de gått in i en majoritetskoalition. "Allt annat är omoraliskt och fegt."
Stefan Anderssons (M) svar är att det är ingen skillnad från förra mandatperioden då man även då haft ett bra samarbete i kommunstyrelsen.
– Vi trivs bra ihop och snackar ihop oss i ks, men våra partigrupper har sin egen beredning av ärendena, säger Stefan Andersson.