Boxholmselev larmade om fusk: "Läckte ut"

Ännu en gång har fusk avslöjats vid nationella prov i skolan. En elev i Boxholm berättade för sin lärare att hen till sin mobil fått ämnet i engelskauppsatsen.

Niorna Maja Bremer och Daniel Friman i elevrådet i Boxholm tycker att det är allvarligt när det uppstår läckor från de nationella proven.

Niorna Maja Bremer och Daniel Friman i elevrådet i Boxholm tycker att det är allvarligt när det uppstår läckor från de nationella proven.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2017-04-28 20:30

Eftersom eleven fått bilden från en elev på Lagmansskolan i Mjölby kontaktade Stenbockskolans rektor Göran Björnstål sin kollega i Mjölby, Joachim Stigenhed. Men det är inte där som fusket har sitt ursprung.

Bilden har spridit sig från elev till elev genom appen snapchat. Den föreställer en whiteboard i ett klassrum där en namngiven lärare skrivit upp ämnet för ett kommande nationellt prov i engelska i nian, ett prov i uppsatsskrivning. Med bilden finns en text från avsändaren om att läraren uppmanat eleverna att sprida informationen till dem som inte var närvarande på den lektionen.

Det är inte första gången information om nationella prov läcker ut. Så sent som i måndags gick Skolverket ut med information om att veckans andra nationella prov i engelska, årskurs nio, haft en läcka. Landets rektorer ombads själva ta ställning till om provet skulle användas på respektive skola, eller om man ville ta till reservprovet som skickas ut tillsammans med det ordinarie.

– Jag har hört talas om att även torsdagens prov läckt ut. Många elever går därmed miste om jämförbara resultat, säger Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverket.

Hon menar att de instruktioner som går ut till lärare och rektorer i samband med de nationella proven är mycket tydliga.

Ett arbete pågår nu för att få fram ett sätt att digitalisera proven och därmed minska möjligheterna till fusk. I dag skickas proven ut till skolorna ungefär en vecka i förskott och ska hållas inlåsta tills det är dags att hålla provet.

– Vi väntar på en proposition från regeringen om en digitalisering, säger Anna Westerholm.

Den elev på Stenbockskolan som berättade om snapchatbilden som varit i omlopp vill inte prata med tidningen. Men två andra nior, Daniel Friman, sekreterare i elevrådet och Maja Bremer, tidigare också i elevrådet, ställer upp på en intervju.

Ingen av dem har själva fått bilden till sina telefoner, eller sett den. Men Maja har en kompis som fått den och som berättat om den. Hon tycker att det är fel och orättvist med den här typen av information.

– Jag hörde om bilden samma morgon som provet. Men jag trodde att det kanske var fejk, säger hon.

Både Maja och Daniel tror att det kan ge fördelar för den som får veta uppsatsämnet i förväg, även om det här fusket inte handlar om svaren på provfrågor.

– Om man vet ett uppsatsämne på engelskan kan man i förväg plugga på ord som har med det ämnet att göra, säger Daniel.

Rektor Göran Björnstål på Stenbockskolan tycker att det var fint och ärligt av eleven att berätta om bilden för läraren. Han menar att eleverna själva också är upprörda över den orättvisa som läckan leder till. Han tror att om en lärare gjort så här måste det handla om en oerfaren vikarie, för reglerna är väl kända, menar han.

Även andra lärare har upprörts av fusket. På Facebook-grupper för lärare förekommer kommentarer som "så även detta prov har läckt..." eller "hur dum får man vara".

Maja Bremer och Daniel Friman i på Stenbockskolan i Boxholm tror att fusket kan påverka slutbetygen och leda till orättvisor.
Maja Bremer och Daniel Friman i på Stenbockskolan i Boxholm tror att fusket kan påverka slutbetygen och leda till orättvisor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!