Boxholms måltider blir mer lokala

Menyn i Boxholms kommun ska bestå av ännu fler närproducerade livsmedel.

Lokalt. I Boxholms kommun kommer måltiderna att innehålla fler livsmedel från östgötska gårdar och producenter.

Lokalt. I Boxholms kommun kommer måltiderna att innehålla fler livsmedel från östgötska gårdar och producenter.

Foto: Fredrik Jonson

Boxholm2017-06-15 07:00

Till 2020 ska 30 procent av livsmedlen i Boxholms kommuns offentliga måltider vara producerade i Östergötland eller angränsande län. Kostchef Eva-Lott Blixt har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att tillsammans med kostcheferna i Vadstena och Ödeshög arbeta för att öka användningen av lokalt producerade råvaror. Arbetet har pågått sedan innan men utökas nu.

– Vi har en hel del svenskt och närproducerat idag men arbetar nu mer för att öka användningen. Just nu ser vi över grossister och kontaktar producenter för att se över vilka produkter som finns och hur de ska kunna levereras, säger hon.

Målet om 30 procent närproducerat ligger i linje med den livsmedelsstrategi som Region Östergötland och länsstyrelsen arbetade fram under 2016.

Eva-Lott Blixt har också fått i uppdrag att implementera konceptet ”Food for Life” i kommunens måltidsarbete. Konceptet utvecklades av den brittiske kocken Jamie Oliver och innebär att den offentliga maten ska innehålla lokalt producerade råvaror och att detta sedan ska kopplas till ett lärande om hälsosam matlagning samt till kunskaper om hur livsmedel produceras.

Tanken om att användningen av lokala råvaror ska utnyttjas i pedagogiken vill man ta fasta på i Boxholms kommun.

– Bönder och andra producenter kan komma till skolorna och barnen kan åka på studiebesök. På så sätt kan man visa barnen varifrån maten kommer, hur den odlas, produceras och var djuren har betat, säger Eva-Lott Blixt.

Det närproducerade kan leda till något högre kostnader.

– Men det är värt att lägga den extra pengen på att handla lokalt. Fler arbetstillfällen kan skapas och det gynnar bygden.

amanda.lindstrom@ostgotamedia.se

Food for Life

Hösten 2016 reste kostcheferna i Vadstena, Ödeshög och Boxholms kommuner till England där bland annat konceptet "Food for Life" presenterades. Konceptet utvecklades av den brittiske kocken Jamie Oliver som menade att skolmaten i England inte var tillräckligt näringsriktig.

Idag samarbetar programmet Food for Life med skolor, förskolor och sjukhus för att fler ska ha tillgång till nyttiga och hållbara måltider och få ökade kunskaper om hur råvaror produceras och tillagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!