Barn och unga med ätstörningar blir både fler och sjukare. Ökningen syns över hela landet, enligt en kartläggning som SKR har gjort. Även uppgifter från Socialstyrelsen visar trenden. Ätstörningar är ett av de ämnen som Boxholm kommun sätter fokus på i ett nytt projekt. Målet är att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga.
På kommunens olika plattformar, som hemsidan och sociala medier, kommer olika teman att uppmärksammas. Syftet är att barn och föräldrar ska veta var de kan hitta information om ätstörningar och var man kan få hjälp.
Ansvarig för projektet är Louise Hagberg, socialsekreterare i Boxholms kommun. Hon ansvarar även för suicidpreventionsarbetet i kommunen:
– Ätstörningar och tankar om kroppen är en oro som man har uppmärksammat hos elevhälsan. För att föräldrar och barn ska hitta skolsköterskan och få veta vad hon kan hjälpa till med så gjorde vi en film med henne som lades upp på Instagram. Det finns även signaler i kommunen att substansbruk förekommer bland ungdomar och det kommer vi sätta fokus på i april.
Även då kommer kommunens Instagram att användas som informationskanal. Senare i vår planeras en föreläsning om substansbruk som kommer erbjudas till alla kostnadsfritt.
Kommunen har tillsatt en styrgrupp som utöver Louise Hagberg består av kommunens barn- och utbildningschef, enhetschef på individ- och familjeomsorgen, socialchef, kommunikatör samt vårdcentralens verksamhetschef.
– Vi har träffats några tillfällen och ska ses varje månad för att jobba strategiskt för att barn och unga i Boxholm ska må bättre. Det handlar om förebyggande arbete och insatser.
Det handlar även om att utbilda personal som jobbar nära ungdomar, bland annat i MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa. Hittills har personal som bland annat finns i skolan, på fritidsgården och i öppenvården utbildats till att bli första hjälpare till barn och unga.
– Man går igenom olika symptom på ångest, depression, substansbruk, självskadebeteende och hur man kan agera om man ser tecken på det hos unga, säger Louise Hagberg.
Arbetet är en del i den regionala strategin i Östergötland om samverkan för suicidprevention. Under året pågår fler arbeten inom ramen för strategin, exempelvis Stopp min kroppveckan i oktober och suicidpreventiva veckan i september.