Fiskbutik öppnar på landet – möt paret som satsar

En bemannad fiskbutik öppnar på landet mellan Boxholm och Malexander.
Sommenfiskaren Anders Paulsson och sambon Elin Granath har tidigare haft en självbetjäningsbutik.
Nu inför jul säljer de till exempel sin egen fiskprinskorv, av gädda.

Allt som säljs i butiken är närproducerat inom familjen.

Allt som säljs i butiken är närproducerat inom familjen.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2024-12-14 11:55

Nyheten i korthet

  • Anders Paulsson och Elin Granath öppnar en bemannad gårdsbutik mellan Boxholm och Malexander, där de kommer att sälja fisk, lamm och korv.
  • Butiken, Sommenfisks rökeri och gårdsbutik, är en ombyggd lada på deras släktgård och de hoppas att den ska bli ett populärt utflyktsmål.
  • De planerar att ha öppet mycket under sommarhalvåret och i veckosluten fram över jul- och nyårshelgerna.

Bjärhult 7 kilometer, står det på vägvisaren. I helgerna kan det bli trångt på de små krokiga vägarna vid Somvik utanför Boxholm. Då öppnar en bemannad butik med fisk, lamm, korv och en del andra delikatesser på gården. 

– Det är lite dumt för gps:en visar en annan kortare väg hit, men den får man inte åka, berättar Elin.

undefined
Anders Paulsson och Elin Granath öppnar en bemannad butik i sitt nybyggda fiskrökeri i Bjärhult. Anders fiskar på heltid i sjön Sommen. Gös, sik, lake och siklöja är några arter som de säljer. De har även lamm.

En parkering har gjorts i ordning vid den nya butiken Sommenfisks rökeri och gårdsbutik. Elin och Anders har planerat det här i flera år. De har byggt om en lada på släktgården till butik, rökeri och kök. Sedan tidigare har de en självbetjäningsbutik i Arnäs, ytterligare några kilometer mot Sommens strand. Där finns fiskehamnen som Anders utgår ifrån som Sommens yrkesfiskare.

– Vi vill att det här ska bli ett besöksmål. Det är ju en bit hit, man kanske inte åker bara för att köpa en bit sik. Men hit ska man kunna utflykta, och sitta ute och fika. Kanske grilla korven man köpt, och titta på gårdens djur, menar Elin.

undefined
Sommenfisk ligger på landsbygden utanför Boxholm. Här finns även får. Företaget drivs av Elin Granath och Anders Paulsson.
undefined
Anders Paulsson är yrkesfiskare i Sommen. Han ger sig ut tidigt på morgonen för att dra upp nät. Hur stor del av arbetstiden som läggs på butiken beror på efterfrågan.
undefined
Elin Granath jobbar 75 procent på vårdcentralen i Boxholm. Planen är att gå ned i tid för att jobba med företaget.

– Det är ganska säsongsbetonat, men sommarhalvåret räknar vi med att ha mycket öppet. Nu fram över jul kommer vi att ha öppet i veckosluten, sedan kanske det minskar lite efter storhelgerna. Det får vi se, säger Anders.

Som komplement har de en fiskbil som de åker med till marknader och torgdagar. 

Anders Paulsson startade att fiska professionellt för fem år sedan när han tog över efter Göran Hektor. Den tidigare Sommenfiskaren började trappa ner 2016. Anders kompletterade i början med jobb på Naturum Sommen. Elin jobbar idag 75 procent på vårdcentralen i Boxholm men kan tänka sig att gå ner ytterligare. 

undefined
I helgen öppnade butiken för kunder. Kylarna är fyllda.
undefined
Elin Granath och Anders Paulsson bor på gården där butik och rökeri finns.
undefined
På gården Bjärhult i Somvik söder om Boxholm öppnar Sommenfisk för besökare och kunder.

I kylarna och frysarna i butiken ligger det gös, sik, siklöja som ibland kallas insjöströmming, och lake.

– Lake är en gammal traditionell matfisk. Det är många fiskar som folk inte äter längre för att det inte anses som matfisk. Det är så med gädda också. Men gäddan i Sommen är jättegod, ingen sumpsmak alls, lovar Elin.

Laken säljs som ryggfiléer som man ska tillaga ganska länge, i motsats till många andra fiskar.

– Stuvad lake är ju en klassisk rätt.

undefined
Anders Paulsson och Elin Granath i köket på sitt fiskrökeri i Bjärhult vid Sommens strand. Här hjälps de åt att filéa en gös som Anders fiskat upp från sjön.
undefined
En gös som Anders fiskat upp från sjön Sommen blir fina filéer. Nu öppnar han och sambon Elin sin nya butik i Bjärhult söder om Boxholm.

Hon ser det som viktigt att använda de fiskar som finns i sjön och som man kan äta. Det finns användningsområden även för dem, menar hon.

– Det funkar inte att bara fiska upp abborre och gös.

Hälften av försäljningen går till privatkunder, hälften till restauranger i trakten, till exempel Färjeläget, Malexander och Omberg. 

– Restaurangerna är bra att ha som en grund. Tillgången på fisk är en begränsning, säger Anders.

– Det är inte för att det inte finns fisk i sjön. Men man måste ju hinna med hanteringen också. Rensa, filéa, röka och paketera, tillägger Elin.

Om Nobelfesten ringer, skulle ni ställa upp då?

– Haha, ja det hade ju varit kul, men då måste vi nog planera hur vi skulle skala upp. Kanske om ett år, säger Anders tveksamt och funderar på löjrom från Sommen, en exklusivitet som nog skulle passa i Blå salen.

undefined
Anders Paulsson har skurit ut gösens kind, en bit som anses vara en särskild delikatess.
undefined
Elin Granath och Anders Paulsson rensar all fisk själva som de säljer i butiken.
undefined
Gös är en fin matfisk och är en av de fiskar som finns i Sommenfisks sortiment.

Så ställer de upp för en visning av hur man filéar en gös. Anders börjar med att ta vara på kindköttet, en egen liten filé som anses vara en delikatess.

– På den här mindre gösen blir det en liten munsbit, men de på större Sommengösarna på sex-sju kilo kan det bli en rejäl bit.

Sedan hjälps Anders och Elin åt att filéa och skinna av fisken. Stora gösar delas upp och säljs i bitar, med lite olika användningsområde. En mindre gös som den här blir en hel filé. 

Kanske till någons julbord? Kanske i stället för en importerad odlad norsk laxsida?

Karta: Sommenfisk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!