Bjärhult 7 kilometer, står det på vägvisaren. I helgerna kan det bli trångt på de små krokiga vägarna vid Somvik utanför Boxholm. Då öppnar en bemannad butik med fisk, lamm, korv och en del andra delikatesser på gården.
– Det är lite dumt för gps:en visar en annan kortare väg hit, men den får man inte åka, berättar Elin.
En parkering har gjorts i ordning vid den nya butiken Sommenfisks rökeri och gårdsbutik. Elin och Anders har planerat det här i flera år. De har byggt om en lada på släktgården till butik, rökeri och kök. Sedan tidigare har de en självbetjäningsbutik i Arnäs, ytterligare några kilometer mot Sommens strand. Där finns fiskehamnen som Anders utgår ifrån som Sommens yrkesfiskare.
– Vi vill att det här ska bli ett besöksmål. Det är ju en bit hit, man kanske inte åker bara för att köpa en bit sik. Men hit ska man kunna utflykta, och sitta ute och fika. Kanske grilla korven man köpt, och titta på gårdens djur, menar Elin.
– Det är ganska säsongsbetonat, men sommarhalvåret räknar vi med att ha mycket öppet. Nu fram över jul kommer vi att ha öppet i veckosluten, sedan kanske det minskar lite efter storhelgerna. Det får vi se, säger Anders.
Som komplement har de en fiskbil som de åker med till marknader och torgdagar.
Anders Paulsson startade att fiska professionellt för fem år sedan när han tog över efter Göran Hektor. Den tidigare Sommenfiskaren började trappa ner 2016. Anders kompletterade i början med jobb på Naturum Sommen. Elin jobbar idag 75 procent på vårdcentralen i Boxholm men kan tänka sig att gå ner ytterligare.
I kylarna och frysarna i butiken ligger det gös, sik, siklöja som ibland kallas insjöströmming, och lake.
– Lake är en gammal traditionell matfisk. Det är många fiskar som folk inte äter längre för att det inte anses som matfisk. Det är så med gädda också. Men gäddan i Sommen är jättegod, ingen sumpsmak alls, lovar Elin.
Laken säljs som ryggfiléer som man ska tillaga ganska länge, i motsats till många andra fiskar.
– Stuvad lake är ju en klassisk rätt.
Hon ser det som viktigt att använda de fiskar som finns i sjön och som man kan äta. Det finns användningsområden även för dem, menar hon.
– Det funkar inte att bara fiska upp abborre och gös.
Hälften av försäljningen går till privatkunder, hälften till restauranger i trakten, till exempel Färjeläget, Malexander och Omberg.
– Restaurangerna är bra att ha som en grund. Tillgången på fisk är en begränsning, säger Anders.
– Det är inte för att det inte finns fisk i sjön. Men man måste ju hinna med hanteringen också. Rensa, filéa, röka och paketera, tillägger Elin.
Om Nobelfesten ringer, skulle ni ställa upp då?
– Haha, ja det hade ju varit kul, men då måste vi nog planera hur vi skulle skala upp. Kanske om ett år, säger Anders tveksamt och funderar på löjrom från Sommen, en exklusivitet som nog skulle passa i Blå salen.
Så ställer de upp för en visning av hur man filéar en gös. Anders börjar med att ta vara på kindköttet, en egen liten filé som anses vara en delikatess.
– På den här mindre gösen blir det en liten munsbit, men de på större Sommengösarna på sex-sju kilo kan det bli en rejäl bit.
Sedan hjälps Anders och Elin åt att filéa och skinna av fisken. Stora gösar delas upp och säljs i bitar, med lite olika användningsområde. En mindre gös som den här blir en hel filé.
Kanske till någons julbord? Kanske i stället för en importerad odlad norsk laxsida?