På plats i Folkets hus i Boxholm fanns tre förskollärare från Åsbogårdens förskola.
De berättar att beslutet kom snabbt och att informationen varit knapphändig.
– Vi fick reda på det förra veckan. Vi fick göra en risk- och konsekvensanalys i torsdags. Den skulle vara inlämnad under måndagen, säger Malin Bylesjö.
– Vi vet inte än hur det kommer gå till för vi har inte fått någon information, säger Therese.
Enligt kommunen ryms inte fria pedagogiska måltider i dagsläget inom ramen för den resursfördelningsmodell som kommunen beslutat att arbeta efter 2024. Kostnaderna för pedagogiska måltider blev 618 787 kr under året 2023. En avvikelse mot budget på 82 787 kr.
– Vi har precis som många andra kommuner behövt se över ekonomiska åtgärder. Vi har en budgetavvikelse för 2023 gällande pedagogiska måltider och i och med det här beslutet finns cirka 700 000 kronor att kunna använda till undervisning och utbildning. När vi får en budget så kommer den ganska sent. Då börjar vi titta på åtgärder redan från januari för att få en budget i balans. För att åtgärderna ska ge effekt det här året behöver vi genomföra dem snabbt, säger utbildningschef Amra Avdispahic.
Förvaltningens ståndpunkt är att behålla pedagogiska måltider under lunchtid, men till en självkostnad på 20 kr.
– 20 kronor är ingen peng, men det blir kanske ändå blir så att personalen kommer ta med sig matlåda hemifrån, säger Malin Bylesjö.
De menar att det är barnen som i första hand drabbas av beslutet.
– Det är svårt att motivera barnen att äta om vi inte också gör det. Vi har barn som kan vara svåra med maten och nu blir det ännu svårare. Vi brukar prata om vad som finns i maten och var den kommer ifrån. Ibland frågar barnen vad det smakar. I förskolan lägger vi grunden och tränar på att smaka på all mat. Det handlar om ett förhållningssätt till mat, menar Maria Ahl.
Pedagogisk måltid innebär att personal har som arbetsuppgift att äta tillsammans med barn eller elever, som man samtidigt har tillsynsansvar för. Den pedagogiska måltiden sker på arbetstid och räknas inte som rast. Det är arbetsgivaren som beslutar hur många lärare eller förskollärare som behövs till den pedagogiska måltiden.
– De risker som framkommer i konsekvensanalysen lägger vi i en handlingsplan, till exempel hur man kan jobba med läroplanen när vi nu ställer om. Vi har duktig personal och hur vi ska jobba med pedagogiska måltider ligger även i barnskötarnas och förskollärarnas ansvar. Jag litar fullt ut på deras kompetens. Men jag förstår att personalen tycker att det här är ett dåligt beslut eftersom det innebär en försämring, säger Amra Avdispahic.
I närliggande kommuner, till exempel Mjölby och Tranås, har man sedan en tid tillbaka infört subventionerade pedagogiska luncher.
– Boxholms kommun har valt att ha fria pedagogiska måltider och det har varit ett sätt att locka personal, precis som mindre barngrupper och fria arbetskläder. Men nu försvinner den fördelen, säger Malin.
– I slutänden kanske vi tappar personal när det inte skiljer något mellan kommunerna, menar Therese.
Amra Avdispahic ser inte att det blir sämre i Boxholm än i andra kommuner.
– Sedan är det en viktig fråga för jag vill ha duktig personal som väljer att stanna kvar, men för mig är kärnuppdraget att barnen erbjuds det de har rätt till. Utifrån den budget min förvaltning tilldelats måste jag göra det bästa med varje krona.