I maj i år reste vi genom den amerikanska Västern och passerade bland annat de gamla svenskbygderna i Minnesota och Iowa.
Minnesotas landskap är påfallande likt Sveriges, med skogar, öppna fält, sjöar och floder. Iowa är ett mer slätt jordbruksland, med oändliga majsfält separerade endast av ett vägnät med spikraka enfiliga landsvägar som man kan köra på i timmar utan att behöva svänga.
Svenskrötterna i denna del av USA är mycket tydliga, med svenska efternamn på brevlådorna längs landsvägarna, lutherska kyrkor och kyrkogårdar på slätten där utvandrare från Sverige för hundra år sedan vilar, och platser med namn som Stockholm, Bernadotte, New Sweden, Swea City, Ronneby, Upsala och Boxholm.
Boxholm, som ligger i delstaten Iowa, cirka 45 kilometer nordväst om delstatens huvudstad Des Moines, har cirka 220 invånare. Orten grundades år 1900, och ligger på landsväg 169 som går från norr till söder genom hela delstaten.
Boxholm lever på jordbruk, främst produktion av majs och sojabönor, och ett antal jättesilos dominerar siluetten. Boxholm kallar sig "Home of the Swedes" -- några andra svensk-orter har liknande epitet.
Samtidigt som det är intressant att se dessa platser med svenskt ursprung, så ska man komma ihåg att många platser är mycket små till storleken, och letar man till exempel efter storstadsliv och brus i Boxholm i Iowa har man nog åkt fel. I jämförelse med sin amerikanske namne framstår Boxholm i Östergötland närmast som en världsmetropol.
Det som dock räknas är historien, rötterna, människorna som bor där, deras liv, och den pirrande vetskapen om att utvandrande östgötar från ens egen hembygd hjälpte till att bygga denna stad. Det för över hundra år sedan när tiderna var svåra i Sverige.
Färdmätaren under vår bilresa genom Västern stannade på 5 197 kilometer. Då hade vi rest genom sju delstater utan några incidenter. Förutom Minnesota och Iowa passerade vi genom Nebraska, South Dakota, Wyoming, Montana och North Dakota.
Många svenskar som reser till USA på semester tenderar att nästan uteslutande åka till New York, Florida eller möjligen Kalifornien, men det är i dessa andra delar av detta vidsträckta land som man fortfarande har en chans att upptäcka och uppleva det "gamla" och riktiga Amerika.
Ett Amerika där tiden gått långsammare de senaste 100 åren, där cowboys fortfarande syns på gatorna i någon liten ort långt ute på prärien i Wyoming eller Montana, och ett folk och en kultur som är mycket annorlunda än vad som annars dominerar mediarapporteringen från USA i Sverige och övriga världen.