"Att flytta Boxholmsost är ett misstag"

Boxholmsost ska göras i Östersund. Beslutet ligger fast och Arla planerar för flytt.Men det är ett misstag, menar Morgan Sehlstedt i Boxholmsostens vänner. Konsumenterna vill handla lokalproducerat – fast det är inte alltid lätt att välja rätt.

Cisternen är ett landmärke i Boxholm, konstaterar Morgan Sehlstedt som menar att en flytt av osttillverkningen är ett misstag.

Cisternen är ett landmärke i Boxholm, konstaterar Morgan Sehlstedt som menar att en flytt av osttillverkningen är ett misstag.

Foto: Susanne Hasselqvist

BOXHOLM2019-07-10 09:38

– Det finns en trend och en växande folkrörelse som handlar om att äta och köpa svenskt och närproducerat, säger han. Det har nog Arla inte riktigt haft med i beräkningen.

– Det handlar om sådant som Sveriges självförsörjningsgrad, sårbarhet vid krissituationer och en framtida global livsmedelsbrist.

Det är dock inte alltid helt lätt att välja svenskt och lokalproducerat, kan han konstatera. Medlemmar i intresseföreningen Boxholmsostens vänner upptäckte att olika Boxholmsostar hade olika mejerikoder, siffrorna som står i ovalen på osten.

– Det visar sig att de inte alls visar vilket mejeri som har gjort osten, utan var den har packats, förklarar Morgan Sehlstedt. Ett företag som importerar ost kan alltså packa den i exempelvis ett östgötskt kylrum och därefter sätta dit den östgötska mejerikoden.

Livsmedelsverket förklarar att mejerikoden inte är avsedd att vara en ursprungsmärkning. Syftet med den är i stället att göra det möjligt att spåra produkten om det visar sig vara något fel på den.

– Vill man veta var en vara är tillverkad och företaget inte själv anger det på förpackningen måste man själv fråga den som äger koden, säger Morgan Sehlstedt. Vi konsumenter är grundlurade.

Representanter för Boxholmsostens vänner besökte Danmark och Arlas huvudkontor för ett par veckor sedan.

– Vi fick ett positivt mottagande, berättar Morgan Sehlstedt, men beslutet står ju fast. Flytten är planerad.

I Boxholm är motståndet mot flytten kraftigt.

– Engagemanget för osten är starkt och det handlar om mycket mer än osten, säger Morgan Sehlstedt. Titta bara på cisternen i Boxholm. Den har blivit vårt viktigaste landmärke. Alla känner till den.

Flytten väcker mycket känslor.

– Boxholmsost från Östersund kan kanske säljas i Stockholm eller Malmö. Här kommer det dock inte att gå åt många kilo. Och flyttplanerna har redan kostat Arla en hel del, det sa deras senior vice president Lars Dalsgaard när vi träffade honom.

I september väntar ett nytt möte mellan Boxholmsostens vänner och Arla Foods.

– Vi har mer att säga, försäkrar Morgan Sehlstedt.

Arla Foods har dock inga planer på att backa från flyttbeslutet, säger presschefen Erik Bratthall.

– Nej, vi har inget annat svar än det som Lars Dalsgaard gav tidigare, förklarar han. Det finns inga planer på att ändra beslutet att flytta ostproduktionen till Östersund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!