En kvinna syns vandra över kullarna, trots att det bara är tidig vår. Backsipporna slumrar fortfarande i det trötta torrgräset.
Åsabackarna är inte bara ett omtyckt besöksmål utan ingår även i Boxholms naturvårdsprogram som just har setts över.
Varför har ni gjort om naturvårdsprogrammet?
– Det skrevs 2002. Sedan dess har det skett en hel del inventeringar av ängs- och betesmarker. Det finns också ny kunskap om nyckelbiotoper i skogen och en vattendragsinventering som är ny. En del objekt har försvunnit och nya har tillkommit, sammanlagt är det 1 100 objekt med höga naturvärden som är beskrivna.
Vad är ett naturprogram bra för?
– Det är ett viktigt planeringsunderlag, både för kommunen och andra verksamheter. Naturvårdsprogrammen används ganska mycket i Östergötland. Där finns det mesta vi vet nu samlat även om vi inte har hela sanningen.
Kan vanligt folk också ha nytta av naturprogrammet?
– Den är även till för allmänheten med bra tips för utflyktsmål och noggrant beskrivna områden. Naturguideboken är ännu mer lättillgänglig, och den kommer också att uppdateras om några år.
Det finns numera en digital karta att söka i?
– Det fanns det tidigare också, men nu är den mer utvecklad och det går att hitta fler ställen. Det har blivit bättre sökbart med databasen. Till exempel går det hitta ett skikt där gamla, grova träd.
Vilka är dina naturfavoriter i Boxholms kommun?
– Åsabackarna och hela Sommen, det är lite fegt att säga, men det finns så många ställen där. Malexander med alla de fina bergiga stränderna och så sandliljan.
Var finns största kunskapsluckan om kommunens natur?
– Vi har tittat på vattendragen med inte på sjöarna. Fast jag har gjort en fågelinventering med benägen hjälp. Storskarv, pilgrimsfalk, havsörn har kommit åter till sjön på senare år. Gråtrut har minskat. Karaktärsarterna storlom, fiskgjuse och småskrake är ganska stabila. Sjön ser lite olika ut, ner mot Tranås finns mycket skäggdopping och ett par mindre skrattmåskolonier vid Blåvik.
Vad kostar revideringen och vem betalar?
– En halv miljon kronor, varav det mesta har gått åt till lön åt projektanställda Frida Nilsson. Betalar gör staten, kommunen och Östsam.
När är programmet klart?
– Programmet ska antas av miljönämnden och kommunstyrelsen i vår. Det har ställts ut under februari då det också har hållits två informationsmöten.