– Vi är överens på flera viktiga punkter, säger en glad och lättad kommundirektör Göran Lundström.
På fredagseftermiddagen fick han besked från Arlas jurist Ylva Nykvist om vilka maskiner som mejerijätten tar med sig från fastigheten. En packmaskin och ett skakbord. När det gäller cisternerna som det tidigare tvistat om i och utanför mejeriet finns det fortfarande frågor som måste redas ut.
Redan tidigare på fredagen hade Boxholms kommun ett möte med sitt juridiska ombud Lars Edlund om hur man ska gå vidare i förhandlingarna med Arla Foods.
– Jag tror att vi har hittat en lösning. Jag tror det i alla fall, sa Lars Edlund då.
Då handlade det om att kommunen nekats nycklarna under två veckor efter tillträdesdagen, och när betalningen på 4,5 miljoner gjorts.
Via telefon fick då Lars Edlund besked från Arlas jurist att Boxholms kommun ska få tillgång till mejerifastigheten utan dröjsmål. Det innebär att kommunen kommer att få nycklarna på måndag.
– Från 1 oktober har kommunen vårdnadsansvar för fastigheten, och om någon skada skulle ske på fastigheten, till exempel vattenskada eller frysskada, är det ägarens ansvar att åtgärda – och måste därför ha tillträde, sa Lars Edlund.
Kommunen och Lars Edlund hade planer på att vända sig till Kronofogden med hänvisning till fara i dröjsmål med tanke på att det börjar bli kallt. Men det behöver man nu inte göra.
De båda maskiner som Arla tar med sig bedömer mejerikoncernen som endast användbara för en mer storskalig produktion. Det gäller enligt Arlas kommunaktionschef Erik Bratthall även för cisternerna.
– Den stora separatorcisternen har inte utnyttjats till mer än 80 procent under Arlas tid i mejeriet, säger han och menar att den inte är lämplig för småskalig produktion.
I avtalet som är påskrivet av båda parter står det att kommunen ska verka för att varken de eller någon hyresgäst ska bedriva verksamhet konkurrerande "med den osttillverkning som tidigare bedrivits på fastigheten" under fem år. Lars Edlund menar att det inte betyder stopp för all form av mejeriverksamhet, utan bara liknande tidigare produktion.
Nu ska kommunen börja diskussionerna med de intressenter som vill starta produktion, bland annat av ost av halloumityp.
– Vi har stått i ständig kontakt med dem och deras företrädare under den här processen. De har ju själva fått ange vilken av utrustningen som de behöver ha kvar för sin produktion, säger Göran Lundström.