Lågkonjunkturen tvingar storföretaget att dra ned

Lågkonjunkturen bidrar till minskad efterfrågan på ståltillverkaren Ovakos produkter. I Boxholm tvingas företaget nu ta till åtgärder för att anpassa kostymen. Det innebär färre anställda och minskade skift.
– Att ta bort ett skift är en drastisk åtgärd, säger platschef Hans Nycander.

Ovako Boxholm har haft några tuffa år. Nu anpassar de verksamheten för att öka lönsamheten.

Ovako Boxholm har haft några tuffa år. Nu anpassar de verksamheten för att öka lönsamheten.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2025-01-20 16:25

Strax innan jul kom nyheten att 150 arbetstillfällen försvinner från Boxholm när Swisslog väljer att flytta delar av sin verksamhet till Linköping. Nu meddelar ståltillverkaren Ovako att man tvingas anpassa sin verksamhet efter världsläget. Fabriken sysselsätter 220 personer vilket gör företaget till en av ortens största arbetsgivare.

undefined
"Företaget har försökt att lösa det med pensionsavgångar och individuella överenskommelser", säger Hans Nycander, fabrikschef Ovako Boxholm, om neddragningarna.

Platschef Hans Nycander berättar att det är ett tiotal medarbetare som har slutat och kommer att sluta.

– Företaget har försökt att lösa det med pensionsavgångar och individuella överenskommelser. Det är en pågående process under året. Som situationen ser ut just nu är våra anpassningar tillräckliga, men hur det kommer se ut i framtiden beror på hur världsläget utvecklas.

Hur har de anställda reagerat på beslutet?

– Vi har inte tvingat någon att sluta. De som slutat har fått en förfrågan som de fått ta ställning till. På de avslutningssamtal vi har haft har de flesta varit positiva, trots att vi behövt genomföra nödvändiga anpassningar. Vi har försökt att göra det så bra som möjligt för både medarbetare och företaget. Vissa av de som slutar ersätter vi. Parallellt med att vi ser över bemanningen tittar vi även på våra inköpskostnader.

undefined
Ovako Boxholm har haft några tuffa år. Nu anpassar de verksamheten för att öka lönsamheten.

Ovako är ett dotterbolag till Sanyo Special Steel och medlem i Nippon Steel Corporation. I anläggningen i Boxholm förädlas stål från valsverket i Smedjebacken och blir till specialsydda produkter till bland annat fordons- och skogsindustrin.

– Vi har sett en generell minskad efterfrågan på alla våra produkter. Det har pågått en tid och började i samband med energikrisen. Därmed har vi en minskad orderingång. Ränteläget har gjort att företagen inte vågat investera. Bilindustrin är motorn i Europa och när de tappar påverkar det hela industrisektorn. Men vi tror att det kommer en ljusning framåt slutet av sommaren, säger Hans Nycander.

Under hösten 2022 nådde energipriserna rekordnivåer och drabbade både konsumenter och företag hårt.

– Våra produkter blev dyrare och efterfrågan blev mindre. Importen av billigt stål har slagit hårt på oss. Det är anledningen till att vi fått anpassa vår verksamhet, både när det gäller bemanning och kostnader.

På den del av anläggningen som tillverkar stålprofiler har företaget gått från tvåskift till att nu enbart ha ett skift som jobbar dagtid.

– Att ta bort ett skift är en drastisk åtgärd. Det gör vi för att anpassa verksamheten. Vi ska utvärdera under våren och se vad det får för resultat. Får vi större efterfrågan kanske vi går tillbaka till två skift.

undefined
Hans Nycander, fabrikschef Ovako, ser positivt på framtiden trots neddragningar. "En ambition är att vi ska finnas i Boxholm i minst 300 år till och då måste vi vara lönsamma."

Trots neddragningar ser Hans Nycandder positivt på framtiden för Ovako i Boxholm. I mars är det invigning för en ny ugn i Mediumverket, en investering på 50 miljoner kronor. Den nya ugnen kommer att drivas med oxyfuel, som är en blandning av syrgas och gasol. Den ersätter den ugn som idag drivs med olja och kommer minska utsläppen med koldioxid med 6 000 ton om året.

– Vi har en häftig framtid med kommande investeringar. En ambition är att vi ska finnas i Boxholm i minst 300 år till och då måste vi vara lönsamma. Är vi lönsamma vill ägarna fortsätta att investera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!