Man tävlar med Norrköping och ett antal kommuner i Jönköpings län om etableringen som skulle kunna leda till upp emot 400 nya jobb.
I juni gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan till kommunerna i de båda länen om den planerade "Anstalt mitt". Liknande byggen Anstalt Syd och Anstalt Ost har redan beslutats och projekteras nu i Trelleborg respektive Kalmar.
Enligt Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet, tänker man sig att de tre kommer att bli likavärdiga.
– Det kan skilja något om man har häktesplatser eller inte. Exakt hur de kommer att se ut är inte klart. Men det är mycket möjligt att det blir liknande typhus som byggs i Skänninge, säger han.
På tio år bedöms behovet av platser öka med 3 400 platser, varav cirka 900 häktesplatser. Vid sidan av de helt nya anstalterna byggs även befintliga fängelser ut. Dit hör Skänninge med 96 nya platser.
De båda beslutade nya anstalterna är tänkta att vara i drift 2026–2027, medan Anstalt Mitt beräknas vara klar 2028.
Kan det ligga Boxholm i fatet att det är ganska nära Skänninge?
– Det tror jag inte är en nackdel. Skänninge kan inte expandera mer.
Vad är det som kommer att avgöra valet?
– Det är flera faktorer. Först och främst att det finns byggbar mark. Har man redan detaljplanerat så kan det ju förkorta processen. Rekryteringsmöjligheterna är också viktiga. Kommunikationer, pendlingsmöjligheter och tillgång på bostäder. Vi ser i Kalmar att det bereds tomter sedan beslutet kom, säger Magnus Petersson som tidigare varit samhällsbyggnadschef i Mjölby kommun.
De kommuner som Boxholm tävlar mot är Norrköping, Aneby, Eksjö, Jönköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo.
Nu kommer Kriminalvården att utreda förutsättningarna i de nio aktuella kommunerna, och sammanställa de olika platsernas för- och nackdelar. Det är inte Kriminalvården själv som bygger och äger fängelserna. Man hyr i stället av statliga Specialfastigheter.
De områden som skulle kunna bli aktuella i Boxholm är intill tågdepån, eller sydost om Timmerö på andra sidan Malexandervägen. Inget av det är kommunal mark. Men kommunen har fått positiva besked från markägarna.
– Det skulle betyda väldigt mycket för Boxholm. Vi har bruksandan här som jag tror skulle passa för den här verksamheten. Många av jobben i kriminalvården kräver ingen hög utbildning, man får den på arbetsplatsen, säger kommunalrådet Claes Sjökvist.