Ångfartyg får ny hemmahamn

Boxholmstvåans koppling till Boxholm tunnas ut en aning. Under säsong kommer båten att ligga i Tranås hamn.

Tranås hamn. Fortsättningsvis blir det hemmahamn för Boxholmstvåan.

Tranås hamn. Fortsättningsvis blir det hemmahamn för Boxholmstvåan.

Foto: Mia Karlsvärd/arkiv

boxholm2017-11-04 07:00

Sommens drottning kommer därmed att kunna beskådas av turister och andra i en helt annan utsträckning än tidigare. Laxberg, halvmilen utanför Boxholm, som tills nu varit hemmahamn, är avsides beläget.

Förändringen görs dock av ekonomiska och praktiska skäl, inte av publika.

Rederibolagets vd Bengt Samson säger till tidningen att nye skepparen Stefan Bergman har ifrågasatt hur det varit.

Det har gällt det förnuftiga i att lägga mycket tid och bränsleförbrukning på att köra båten utan passagerare mellan Tranås hamn och Laxberg. De flesta turer både avgår från och ankommer till Tranås.

– Jag har själv ställt frågan till besättningen tidigare. Nej, man har velat vara kvar i Laxberg, dels för att veden funnits där, dels för att det ur skadegörelsesynpunkt ansetts som säkrare. Jag har inte alltid hållit med om det senare, men har inte heller velat tvinga på besättningen min uppfattning, säger Bengt Samson.

När nye skepparen själv tagit upp frågan har dock Bengt Samson inte varit sen att haka på från rederiets sida.

– Det blir en fin bild i hamnmiljö med en snart 115 år gammal vedeldad ångbåt. Vi diskuterar med Tranås kommun att bygga ett vedförråd i hamnen.

Anders Wilander (M), kommunalråd i Tranås, gissar att det vid varje tillfälle handlar om två–tre timmar i sjön för att köra båten fram och åter.

– Det känns ganska onödigt så företagsekonomiskt är det självklart ett riktigt beslut att hålla båten i Tranås. Mellanlagringen av ved är ett problem som vi har att lösa och där det gäller att ha fingertoppskänsla. Våra tjänstemän tittar på frågan. Gör vi det på rätt sätt så förstärker det hamnmiljön, gör vi det fel kan det bli väldigt fult.

Boxholms kommunalråd Britt-Marie Johansson (S) har full förståelse för flytten och väljer att se en möjlighet i förändringen.

– Det kan vara bra reklam för Boxholm att ha en båt som heter Boxholm II liggandes på en plats där hon syns lite mer.

Har inte båten legat i Tranås nattetid tidigare?

– Bara undantagsvis, svarar Bengt Samson.

Han påpekar att besättningen som tidigare kommer att vara flexibel vid chartrade turer och hämta där beställaren så önskar.

Ångbåtsbryggan vid Laxberg är således inte överspelad. Laxberg blir även fortsättningsvis uppställningsplats på vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!