Amra Avdispahic är 33 år och har redan hunnit arbeta som förskollärare, lärare, rektor och i oktober tillträdde hon som barn- och utbildningschef i Boxholm, en tjänst som tidigare hade titeln skolchef. Närmast kommer hon från Mjölby kommun där hon var rektor under sju år på skolområdet Tunet och Prästgårdsliden.
Vid det är laget är hon van att få höra att hon blev chef tidigt i karriären, inte minst när hon blev rektor vid 27 års ålder.
– Ja, jag är ung och det är oftast det folk reagerar på. Jag har Mjölby kommun att tacka för att de hade förtroende för mig och har trivts jättebra. Jag ser en fördel i att jag är ung, kvinna och har en annan härkomst. Det är delar man ibland diskuterar skulle kunna vara en utmaning, men det är något jag har fått mycket uppskattning för.
Vi träffar henne i kommunhuset i Boxholm när hon gjort sin tredje arbetsvecka. Dit åker hon med pendeln varje dag från Linköping.
– Det är viktigt att vara på plats när man är ny, säger hon och berättar att hon har fått ett bra mottagande och uppskattning, men också att det finns höga förväntningar på henne.
– Det pågår mycket förändringar inom barn- och utbildningsområdet just nu och det känns som många, bland annat lärare, vill ha en förändring. Det är positiva förändringar som handlar om att se över organisationen, ta vara på våra kompetenser som vi har. Det handlar även om att få en bra struktur och tydliga rutiner, det behöver man både som medarbetare och chef. Så jag hoppas att vi kan höja vår kvalité och få en bättre arbetsmiljö utifrån det också.
Under hösten har Boxholms kommundirektör varit ute i verksamheterna och berättat att kommunen har en pressad ekonomi. Det har väckt en del oro, enligt Amra Avdispahic som väntar på att få sin budget för nästkommande år.
– Det är oklart hur det kommer påverka men jag hoppas att vi kommer kunna göra effektiviseringar. Och med det behöver det inte alltid betyda att det är personalkostnader i första hand. Det handlar om att använda varje skattekrona väl och ge det som skolan syftar till.
Kan det bli neddragningar inom skolan?
– Man har flaggat för att det kan bli justeringar i ekonomin. Sedan tänker jag att det blir upp till mig att tillsammans med rektorerna att se över hur vi kan organisera verksamheten utifrån den budget som vi blir tilldelade. Innan vi gör något är det viktigt att vi gör riskbedömningar och konsekvensanalyser som grundar sig på verksamhetens behov. Jag ser också att det kan bli en förbättring i att se vem som gör vad och hitta en tydlighet i det.
Kan det bli fråga om vikariestopp?
– Den frågan kommer absolut att vara aktuell, men det handlar inte bara om ekonomiska delar utan också hur vi väljer att bemanna och organisera utan att skapa för många relationer för barnen och eleverna. Det är viktigt att vi har en god kvalité och inte så många nya ansikten, det är framför allt inte bra för de små barnen.
Hur hanterar du konflikter?
– De tycker jag om att hantera direkt och öppet. Berättar en person om något som påverkar arbetet så är det viktigt att förstå att det inte kan stanna hos mig. Sådant behöver jag gå vidare med och det känner jag mig trygg med efter mina år som chef och är något jag vågar ta i. Det är viktigt i ett ledarskap och är något som kan påverka arbetsmiljön väldigt mycket.