Amerikanen Harry sökte rötterna i Boxholm – fick napp

Harry Stewart från San Francisco sökte sina rötter i Boxholm. Kontakten med svenska Inge fyllde på hans släktträd rejält.

Harold Stewart från San Francisco fick hjälp att söka information om sin släkt på facebookgruppen Boxholmsposten. Via kontakter hittade han sin släkting Inge Fritz i Norrköping.

Harold Stewart från San Francisco fick hjälp att söka information om sin släkt på facebookgruppen Boxholmsposten. Via kontakter hittade han sin släkting Inge Fritz i Norrköping.

Foto: Privat

Boxholm2021-12-24 12:00

I Norrköping bor Inge Fritz. Han är född i Boxholm och är 82 år.

För drygt en månad sedan blev Inge kontaktad av Harry Stewart från San Francisco i USA. En kontakt som visade sig bli en jackpot för båda parter.

undefined
Harold Stewart från San Francisco fick hjälp att söka information om sin släkt på facebookgruppen Boxholmsposten. Via kontakter hittade han sin släkting Inge Fritz i Norrköping.

Harry har sedan många år haft släktforskning som intresse.

– Det började med att jag som ung tittade genom gamla familjealbum. Mina släktingar satte in dem i bokhyllan, men jag kände mig manad att förvalta mina förfäders minne.

Hans släktforskning har fört honom på flera resor till Europa och han har varit i Sverige tidigare för att hitta information om sina rötter.

– Jag älskar att resa och jag har bland annat varit i Skottland fem gånger. För två år sedan var jag i Åtvidaberg och besökte platser där mina förfäder bott och verkat.

undefined
Gustaf och Wilhelmina Carlson är de första i Harrys släkt som emigrerade till USA. De träffades i Amerika och fick tillsammans sju barn.

I en släktforskningsgrupp på Facebook lärde Harry känna Ulrika Sjöberg från Stockholm. Harry hjälpte Ulrika att få fram information om hennes släktingar i USA. I gengäld hjälpte Ulrika Harry med hans släktforskning i Sverige.

Släktforskningen fick fram att Harry hade en anfader i Åsbo i Boxholms kommun vars namn var Johannes Fritz. Johannes hade varit soldat och hade under 1800-talets mitt varit bosatt i ett torp på gården Friggestorp, mellan Västra Harg och Strålsnäs. 

– Johannes hade en dotter vid namn Wilhelmina som i tjugoårsåldern emigrerade till USA. Det är henne jag härstammar från, berättar Harry. Hennes pappa dog när hon var ung och hon blev omhändertagen av en faster. Fastern emigrerade till USA och efter några år följde Wilhelmina efter.

För att få reda på mer om Harrys släkt i Åsbo skrev Ulrika ett inlägg på facebookgruppen Boxholmsposten.

– Vi fick snabbt respons på inlägget. Jag blev rörd över gensvaret, säger Ulrika.

Genom svaren på Facebook fick Harry kontakt med Inge Fritz.

– Inge hade släktforskat i över 50 år och satt inne på information som jag inte hade. Han visste allt om den svenska delen av vår släkt, säger Harry. Fast vi hade letat efter olika saker så kompletterade våra delar varandra.

– Det var överraskande att jag överhuvudtaget fick svar och att allt hände på så kort tid. Att jag fick direktkontakt med Wilhelminas historia via en blodsläkting förvånade mig och att Inge hade så mycket information att dela med sig av. 

För Inge blev Harry en pusselbit han saknat under åren han släktforskat.

– Det var kul att Harry också släktforskade och att vi hade samma anfader. Jag kände till Wilhelmina, men efter att hon hade emigrerat saknade jag information om henne. Harry täpper till en lucka som funnits i min släktforskning.

– Det var som om jag kunde föra berättelsen om Wilhelmina tillbaka till Sverige, menar Harry.

undefined
Gustaf och Wilhelmina Carlsons hus i North Dakota.

Harry berättar att Wilhelmina gifte sig och fick sju barn. Tillsammans med sin man Gustaf Carlson byggde de mer eller mindre upp en stad i sitt nya land.

– De slog sig ned i Grafton i North Dakota och där skapades ett samhälle.

Inges gedigna släktforskning kunde hjälpa Harry med ytterligare information om hans förfäder.

– Jag har släktforskat sedan jag var 25 år, berättar Inge. Jag har följt Johannes Fritz släktträd ända till slutet av 1600-talet. Wilhelmina hade en halvbror och det är hans gren som jag har forskat på.

Inge och Harry har hållit kontakt via mail och planen är att de ska ses i vår.

– Om inte pandemin sätter stopp kommer jag åka till Boxholm i maj och besöka platsen där Johannes Fritz bodde. Jag hoppas att Inge följer med, säger Harry.

Emigrationen till USA

Den stora europeiska emigrationen till Amerika, som kulminerade under 1800-talets andra hälft och 1900-talets början, brukar kallas historiens största folkvandring. Under 1821–1930 flyttade 33 miljoner människor från Europa till USA. Utvandringen från Sverige till Nordamerika pågick under åren 1851–1930. Nästan 1,2 miljoner personer lämnade Sverige under den perioden, varav ca. 200 000 återvände. De flesta emigrerade till USA (97  %) och endast en liten del flyttade till Kanada.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!