Den gamla deponin i Boxholm togs i bruk under 1960-talet. Då kördes hushållens avfall till anläggningen i Åsbodalen. En stor del brändes och askan deponerades. 2004 stängdes deponin efter att deponering av hushållsavfall blivit olagligt.
– Sedan dess har vi kört iväg hushållens avfall till andra anläggningar, framförallt Gärstad i Linköping, säger avfallschef Dennis Allvin.
En plan för sluttäckning av deponin upprättades. Arbetet är uppdelad i fyra etapper. Etapp 1 är i snart färdig och enligt kommunens senaste sluttäckningsplan från 2017 ska de sista etapperna vara slutförda 2025. I somras godkände länsstyrelsen ansökan av etapp 2, 3 och 4.
– De sista etapperna inkluderar tätskikt och skyddsskikt på deponiområdet. Det ingår även en del kringarbeten, till exempel diken och avrinning. Målet med sluttäckning är att förhindra att föroreningar från deponin läcker ut i natur och våra grundvatten. Det är ett stort steg för en bättre miljö.
Under hösten genomförde Boxholms kommun en upphandling som nu är avslutad. Tilldelning sker efter beslut i kommunfullmäktige den 14 oktober.
– Efter beslut och tilldelning tänker vi oss ett byggmöte strax efter det. Det är kort om tid, planen är att deponin ska vara sluttäckt sista december 2025.
I mitten av september fanns 8,9 miljoner kronor avsatta för sluttäckningen. Totalsumman för återstående kostnader beräknas till 13,6 miljoner. Det innebär att kommunen måste tillföra 4,7 miljoner kronor under 2025.
– Det är viktigt att poängtera att vi inte finansierar sluttäckningen med höjning av taxan för va och avfall. Finansieringen sker via skattemedel, säger Dennis.
Kommundirektör Henrik Remmerfelt säger att det inte är klart hur sluttäckningen ska finansieras.
– I värsta fall får vi ta kostnaden på nästa års driftbudget. Alternativet är att göra avskrivningar över flera år. Det är något vi måste utreda.
Om ni måste ta kostnaden på driftbudgeten vilka andra områden får ni tumma på då?
– Vi har precis påbörjat vårt budgetarbete inför kommande år. Budgeten ska upp i kommunfullmäktige i december. Så jag inte svara på det än. Behöver vi ta det från driftbudgeten får vi rätta munnen efter matsäcken. Men ur miljösynpunkt är det bra att vi gör sluttäckningen.