Boxholms kommun hade räknat med ett överskott på 4,6 miljoner kronor, men det blev bara en knapp miljon. Det visar det preliminära årsbokslutet för 2018.
– Det är ingen katastrof, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S). Samtidigt måste vi vända på varje sten och se vad vi kan göra för att förbättra resultatet.
Det som avviker allra mest från budgeten för 2018 är miljönämndens verksamhet. Den bedrivs av Mjölby och Boxholm gemensamt, och att kostnaderna blivit 50 procent högre än budgeterat beror på att avräkningen mellan kommunerna inte har skett kontinuerligt. I förra årets kostnader ingår därför inte bara 2018 års avräkning, utan också den för år 2017.
– Bokföringsteknik, alltså, säger Britt-Marie Johansson. Det där har vi korrigerat till den kommande budgeten.
Den största budgetavvikelsen i kronor är Barn och utbildning som kostar totalt 5,2 miljoner kronor mer än beräknat. Det är gymnasieeleverna som står för den största delen.
Ni vet ju hur många gymnasieelever ni har och hur många platser som måste köpas av grannkommunerna. Hur kan kostnaderna bli en överraskning?
– Det är den som säljer gymnasieplatserna som bestämmer priset, förklarar Britt-Marie Johansson. Vi och Ödeshög är i samma läge, vi har ingen egen gymnasieskola och kan inte styra kostnaderna själva.
Kostnaderna för fullmäktiges verksamhet blir å andra sidan lägre än väntat, 17 procent bättre än budget. Sammanträdesarvodena har varit lägre än väntat, men också kostnaderna för personalgåvor. Det beror inte på att kommunen har börjat snåla in på dem, försäkrar Britt-Marie Johansson.
– Nej, men vi hade inte så mycket pensionsavgångar i år. Året innan var de jättemånga.
Också kostnaderna för försörjningsstöd, "socialbidrag", blev lägre än väntat förra året i Boxholm.
– Många har sysselsättning i kommunen just nu, säger Britt-Marie Johansson, högkonjunkturen gör att vi sparat här.
Individ- och familjeomsorg kostade alltså 10 procent mindre än vad som anslogs i budgeten, medan sektion Behandling och omsorg kostade mer än väntat – det är egna familjehem, öppenvård barn och unga och verksamheter för ensamkommande barn.
Men läget kommer att förändras, säger Britt-Marie Johansson.
– En lågkonjunktur är att vänta. Dessutom kan vi vara ganska säkra på att det blir förändringar i statsbidragen.