Små snöflingor faller över Vivåsens skidspår i Boxholm, men det finns åtminstone en som inte är jättesugen på en skidtur.
– Efter att jag åkte årets Vasalopp känns det som att skidsäsongen är lite över, säger Daniel Johansson som tillhör Boxholm Ekeby skidklubb.
I år var första gången han fick bära den speciella orangea nummerlappen som bara veteraner får ha på sig. För att bli veteran måste man ha åkt det nio mil långa loppet 30 år.
Daniel körde sin första Vasa när han var 18 år. Han är stolt över att vara en av tre herrar, födda 1975, som samtidigt blev loppets yngsta veteraner genom tiderna.
Hade du koll på det?
– Jag hade en aning och försökte kolla med arrangören förra året, men fick inget svar då.
Camilla Sandy, pressansvarig för Vasaloppet, bekräftar att han innehar rekordet tillsammans med Mathias Häggblom och Håkan Dalemo.
– Jag tävlade i skidor som ung, berättar Daniel. När jag blev 18 år ville jag testa Vasaloppet och åkte med brorsan Peo.
Det är den östgötske långloppsprofilen Peo Svahn som är Daniels bror. Tillsammans med brorsan Roger har de genomfört Vasan ihop några gånger. Daniel är stolt över Peos framgångar i skidspåret och har aldrig haft som mål att nå samma nivå.
– Man får skapa sina egna mål. När jag insåg att jag aldrig kommer vinna Vasaloppet satsade jag på att bli den yngsta veteranen, skrattar han.
Tränar du mycket innan loppet?
– Jag hade nog bara kört 30 mil på skidor innan Vasan i år. Jag har alltid klarat mig bra på min teknik och grundkondition. Men jag inser att man behöver ha bättre kondition ju äldre man blir, för i år var det jäkligt tungt.
Att träna regelbundet är Daniels bästa tips till de som förbereder sig inför ett långlopp. Man bör även träna pass på över två timmar för att få bättre uthållighet.
– Jag vet hur man ska träna, sedan gäller det att göra det också. Men nästa år ska jag nog träna mer, säger Daniel med ett leende.
Trots skador och felvallningar genom åren har han alltid fullföljt de nio milen. Förra året fastnade han med armen i en pistmaskin några veckor innan Vasan, men klarade sig turligt nog med lindrigare skador.
Har du någon gång funderat på att bryta ett lopp?
– Aldrig i livet! Då får de bära mig av spåret. Är jag med så åker jag hela loppet.
Plats 247 är hans bästa placering, i år kom han på plats 4308. Han sporras alltid av att köra om andra skidlöpare och plocka placeringar, men i år blev det ett lite annorlunda stopp längs banan.
– Jag såg en veteran vid sidan av spåret, så jag tänkte att det var ett speciellt stopp för oss. Det visade sig vara några tyskar som bjöd på öl, så jag tog en också.
Smakade den bra?
– Det var så jäkla gött! Speciellt när jag hade druckit så mycket söt sportdryck innan.
Även detta år väntade frun Karin vid målgången i Mora. När Daniel gjorde sitt 30:e lopp förra året och blev veteran passade hon på att fira sin make lite extra.
– Då överraskade hon mig genom att köra husbilen till Mora. Hon hade gjort kransar och fixat mat och dryck för att fira.
Vad har du för mål i framtiden när det gäller Vasaloppet?
– Det får väl bli att slå den 85-årige farbrorn som kom i mål blodig i år. Han har gjort flest Vasalopp, säger Daniel och skrattar. Han syftar på Gösta Lönnelid som uppmärksammades i media efter att ha ramlat i spåret, men ändå genomfört sitt 61:a Vasalopp.