1700-talskrogen i Hester blev sommarkafé

Här har det smörjts krås åtminstone sedan Karl XI:s tid, troligen längre. I Hester finns rester av gamla fester.

Caroline Brun serverar hembakt i trädgården utanför den gamla 1700-talskrogen på gården Hester nära orten Sommen.

Caroline Brun serverar hembakt i trädgården utanför den gamla 1700-talskrogen på gården Hester nära orten Sommen.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2020-07-17 12:00

Det är mycket som rimmar på Hester. Semester, till exempel. Det har Caroline Brun just nu från jobbet som rektor på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Nyligen gick hon en kurs – på en annan skola – i hantverksmässig bakning. Vad är då mer naturligt att öppna traditionellt sommarkafé hemma i gårdens flygel? Särskilt som flygeln är en gammal krog från 1700-talet.

– Jag har hållit på en hel del med turism, guidat i Vadstena och på bussresor. Jag är intresserad av kulturhistoria, berättar Caroline.

Hester ligger strax intill 32:an, en knapp kilometer från Smålandsgränsen. Vägen gick förr rakt över lagårdsbacken, så platsen för ett gästis är väl vald. Nu har tuppen och hans hönor det lite lugnare på gräsmattan utanför kaféet.

– Det skulle vara ungefär två mils skjutshåll mellan platserna där man kunde få en bit mat, en sängplats, eller bara byta hästar.

Caroline kallar sitt kafé för Farmors kafferi, eftersom hennes svärmor Nanny bodde i flygeln. Skylten vid avtagsvägen står i en kurva av 32:an så den är lätt att missa. En del ser den men hinner inte bromsa så de får åka och vända, berättar Caroline. 

Det står 1767 på förstukvisten. Huset är renoverat utan och innan, och återskapat. Maken Carl-Henrik har gjort det mesta, inklusive möblerna efter gammalt snitt. De breda golvplankorna är nya, men med smidda spikar. Brädorna kommer från egen skog. Det är inte bara kakor och bullar som är hantverksmässiga.

Strax intill låg Hesters gästgivaregård. Den byggdes i början av 1800-talet men Caroline tror att den ersatte en äldre byggnad. I dag finns bara grunden kvar. 1690 tog kung Karl XI in på gästgiveriet. Carl von Linné ska ha stannat till här på sina resor. Gården Hester fanns redan 1535, så vem vet, kanske Gustav Vasa fikade här?

Kaféet är bara på prov. Det är bara den här veckan som Caroline håller dagligt öppet. Vid några tillfällen i augusti och september planerar hon öppna aktiviteter.

– Jag hade planerat att ha öppet på Östgötadagarna. De är ju inställda, men jag ska ha öppet ändå. 

Då blir det guidning på gården där det finns en del att se, bland annat en ånglokomobil från 1800-talet som fortfarande fungerar. Den användes förr i världen för att driva bland annat tröskverk och spånhyvel.

– Nästa sommar hoppas jag kunna ha öppet en längre period, säger Caroline Brun.  

Karta: Hester
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!