150 arbetstillfällen försvinner från orten: "Inte det också"

150 arbetstillfällen försvinner från Boxholm när Swisslog väljer att flytta delar av sin verksamhet till Linköping.
– Det tar aldrig slut med tråkiga nyheter, säger kommunalrådet Claes Sjökvist.

På företaget i Boxholm produceras automatiserade lagerlösningar. Verksamheten är placerad utmed väg 32.

På företaget i Boxholm produceras automatiserade lagerlösningar. Verksamheten är placerad utmed väg 32.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm2024-12-13 14:30

Nyheten i korthet

  • Swisslog flyttar delar av sin verksamhet från Boxholm till Linköping, vilket resulterar i att 150 arbetstillfällen försvinner från Boxholm.
  • Flytten beror på svårigheter att rekrytera personal i Boxholm och företagets önskan att nätverka med andra företag i Mjärdevi Science Park.
  • Efter flytten kommer Swisslog att behålla sin produktionsanläggning i Boxholm, där cirka 100 anställda kommer att fortsätta arbeta.

Under fredagen meddelade Swisslog i Boxholm att delar av verksamheten flyttar från orten. Tjänstemän, ingenjörer och ledning kommer från och med i vår att vara stationerade i Mjärdevi i Linköping.

– Vi har skrivit ett avtal med Corem och vi ska flytta till Teknikringen 6. 150 medarbetare kommer att ha sin placering i Mjärdevi. Av dessa är det 25 personer som har bostadsort Boxholm och några bor ännu mer söderut, säger vd Jonas Karlström.

Beslutet betyder att 150 av företagets 250 anställda byter arbetsort.

undefined
"Valet av Mjärdevi är för att vi blir del av något större. Inom Science park finns 600 företag och vi hamnar i en kontext där vi kan nätverka med andra företag", säger Jonas Karlström, vd för Swisslog.

Varför flyttar ni verksamheten?

– Valet av Mjärdevi är för att vi blir del av något större. Inom Science park finns 600 företag och vi hamnar i en kontext där vi kan nätverka med andra företag. Det tillför ett mervärde som vi inte får med vår nuvarande placering i Boxholm. Vi har nått en miljard kronor i orderingång och Boxholm har varit fantastiskt bra för företagets utveckling, fram tills nu.

undefined
150 tjänster på Swisslog i Boxholm flyttas till Mjärdevi i Linköping. 100 personer inom produktionen blir kvar efter flytten.

En stor anledning till att Swisslog väljer Linköping är svårigheten att rekrytera personal.

– Vi ser att vi har ett ökat rekryteringsbehov när vi växer. För de kompetenser som vi nu flyttar till Linköping har det varit svårt att rekrytera. Det hämmar vår utveckling. Vi märker att det är svårare att få människor att pendla till de mindre orterna och på fem års sikt behöver vi addera ganska mycket personal, säger HR-chef Sofia Gustavsson.

undefined
"Vi ser att vi har ett ökat rekryteringsbehov när vi växer. För de kompetenser som vi nu flyttar till Linköping har det varit svårt att rekrytera", säger Sofia Gustavsson, hr-chef på Swisslog.

Swisslog producerar automatiserade lagerlösningar. Bland företagets kunder finns storföretag som Ikea och Coca-Cola, men det tillverkas även lösningar till mindre företag. Swisslog Technology Center Sweden kallas den del av företaget som finns i Boxholm, som är en del av den internationella Kuka-koncernen.

Finns det inte vinst att ha utveckling och produktion på samma ort?

– Det har varit en framgångsfaktor fram tills idag. Nu är vi i ett vägskäl där vi måste välja. Vi är fortfarande kvar i regionen och produktionen är bara 35 minuter bort. Vi har en produktionsanläggning i Kina och det klarar vi av idag med de arbetsprocesser vi har, säger Jonas Karlström.

– Vi flyttar till någonting för att uppnå det vi vill, men vi lämnar inte Boxholm. Vi finns kvar och vi kommer vara kvar med produktionen i Boxholm, säger Sofia Gustavsson.

undefined
Mikael Lundgren på Sveriges ingenjörer menar att flytten kan påverka lagandan inom företaget. "Men vi förstår att Swisslog väljer att göra den här flytten. Vi märker att det är svårt att rekrytera."

Mikael Lundgren är lokal ordförande för Sveriges ingenjörer och han berättar att beslutet att flytta till Mjärdevi har landat olika hos de anställda.

– Det är dubbelt. Vi har medarbetare i Linköping som tycker att det kommer bli bra att kunna cykla till jobbet. Sedan har vi dem som bor i Boxholm och Tranås som har ett högkvalificerat ingenjörsjobb och haft nära till jobbet. Det hamnar på individnivå vad man tycker om flytten.

Han menar att en del av lagandan kommer att försvinna när företaget delas upp.

– Det är en bra laganda på företaget och man hjälps åt. Många olika avdelningar är inblandade i våra projekt. Från vår sida tycker vi att det är tråkigt att företaget delar upp verksamheten i två delar. Men vi förstår att Swisslog väljer att göra den här flytten. Vi märker att det är svårt att rekrytera.

undefined
Jonas Karlström, Mikael Lundgren och Sofia Gustavsson i Swisslogs produktionsanläggning i Boxholm.

Hur påverkar flytten Swisslogs övriga verksamhet i Boxholm?

– I Boxholm kommer det att finnas cirka 100 medarbetare kvar. Det är den största produktionsanläggningen vi har inom Swisslog och den är viktig för oss. Vi har bra produktionslokaler med möjlighet att hantera en tillväxt. Vi har inte haft samma svårigheter att rekrytera produktionspersonal, säger Sofia Gustavsson.

undefined
På företaget i Boxholm produceras automatiserade lagerlösningar. Verksamheten är placerad utmed väg 32.

I Boxholm arbetar 250 personer på företaget varav cirka 30 procent kommer från Boxholms kommun. Swisslog har funnits på orten sedan 1987 efter en sammanslagning av BT:s krantillverkningsdel från Mjölby med företaget Sorbus.

Företaget har under en längre tid haft planer på att flytta delar av verksamheten i Boxholm till Linköping. I en intervju 2018 med dåvarande vd Anna Björklou berättade hon att det skulle vara en fördel att vara närmare Linköpings universitet och Mjärdevi Science Park för att kunna få ännu mera samarbete och utbyte med universitet.

undefined
"Det första jag tänkte var "inte det också", efter mejeriet och cisternen. Det tar aldrig slut med tråkiga nyheter", säger Claes Sjökvist, kommunalråd i Boxholms kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Claes Sjökvist (S) berättar att kommunen har haft en tät dialog med Swisslog.

– Vi har träffats ett antal gånger och har haft mejlkontakt. Vi har haft en bra kommunikation, men vi har inte lyckats övertyga dem att hålla kvar verksamheterna. Det positiva är att de vill behålla produktionen i Boxholm.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Det första jag tänkte var "inte det här också", efter mejeriet och cisternen. Det tar aldrig slut med tråkiga nyheter. Jag känner också att det blir en förlust för mig. I mitt uppdrag som kommunalråd ska jag motivera företag att växa och utvecklas här i Boxholm. De ska inte behöva flytta när de vill utvecklas. Jag mådde inte bra när jag fick beskedet första gången.

undefined
Det är hit till Mjärdevi som delar av Swisslogs verksamhet flyttar.

Vad betyder Swisslogs neddragningar för Boxholm?

– Det kommer bland annat betyda att det blir färre som åker med kollektivtrafiken och med Östgötapendeln. Det främjar inte att vi vill ha fler avgångar i Boxholm. Det är mycket som hänger ihop. Det man tappar är att man kan inspirera blivande ingenjörer att flytta till Boxholm eller bo kvar efter utbildningen. Om man växer upp i Boxholm så måste man flytta till den ort där jobben finns. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!