Boxholmsprofilen prisad för sitt sätt att lyfta andra människor

Alla har en historia och alla är intressanta, den nyfikenheten har drivit Boxholmsprofilen Gen att skriva om människor i många år.

Gen Larsson blev glatt överraskad när hon fick veta att en enig Kultur- och turismnämnd utsett henne till årets vinnare av Kulturpriset i Boxholms Kommun.

Gen Larsson blev glatt överraskad när hon fick veta att en enig Kultur- och turismnämnd utsett henne till årets vinnare av Kulturpriset i Boxholms Kommun.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm 2024-06-17 19:00

På Boxholms kommuns hemsida kan man läsa att den man nominerar till årets kulturstipendium ska främja och uppmuntra kulturell verksamhet i kommunen. Årets pristagare Gen Larsson uppfyller kriterierna. 

– Jag jobbade extra i kommunens reception och blev glatt överraskad när Fredrik Svaton kom ut från Kultur- och turismnämndens möte och berättade att jag var årets pristagare. 

74-åriga Gen fick veta att det var en enig jury och hennes första tanke var "oj, vad har jag gjort för att förtjäna detta pris?". 

– När jag tänkte lite till på vad jag gjort under åren så kände jag att jag ska vara glad över priset och att jag är värd det. 

undefined
Att läsa och skriva är några av Gens stora intressen och hon hoppas att hon kommer att skriva en egen bok framöver.

Gen blev framförallt nominerad för sitt skrivande om olika personer i Länstidningen och i boken "Baktankar i Boxholm".

Hon har alltid älskat att läsa och skriva och började sin bana som skribent när hon var redaktör och skrivande reporter för personaltidningen på Stiga i Tranås. 

– Jag arbetade först som sekreterare på Stiga när jag var i tjugoårsåldern, då fick jag erbjudandet att göra en personaltidning.

Redan från början var Gens motto att alla har en historia och att alla människor är intressanta.

– Jag har alltid varit genuint intresserad av människor och visste att jag ville göra personliga intervjuer om dem som arbetade på Stiga.

Som småbarnsmamma till två pojkar kände Gen att arbetet på Stiga blev tuffare och sökte då jobb i Boxholm. Hon fick en deltidstjänst på Boxholms bibliotek vilket innebar att hon gick ner i lön. För att tjäna extra pengar började hon skriva artiklar för tidningen "Söndagskuriren" som ägdes av riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén och hans mamma Gunilla. 

– Det tycker jag är lite kul, han är en trevlig person som även besökt mig på biblioteket några gånger. 

undefined
74-åriga Gen Larsson trivdes mycket bra med sitt arbete på Boxholms bibliotek och hoppar fortfarande in där och i Boxholms kommuns reception emellanåt.

Och nu skriver du för Länstidningen? 

– När "Söndagskuriren" lades ner köpte Andreas och hans mamma Länstidningen och då frågade han om jag ville skriva där istället, vilket jag nu har gjort i många år. 

Gen skriver fortfarande om olika människors historier och hon håller sig oftast inom Boxholms gränser. 

– Jag börjar känna mig som en riktig Boxholmare trots att min släkt inte bott här i generationer, skrattar hon. 

Var kommer du ifrån ursprungligen?

– Jag är från Nässjö och sedan bodde jag i Tranås. Först ville jag inte bo i Boxholm, att jag hamnade här är min man Kristers förtjänst. 

De träffades på Statt i Tranås en påskafton. 

– Han kom fram och bjöd upp mig till dans och sedan blev det som det blev, berättar Gen med ett leende. 

Hon gick i pension när hon var 67 år men jobbar fortfarande då och då i Boxholms kommuns reception och på biblioteket. 

– Då får jag vara social och träffa folk, det gillar jag!

undefined
Gen har skrivit receptboken "Baktankar i Boxholm tillsammans med Britt-Marie "Brittis" Johansson. Under tiden de skrev boken gick deras relation från bekanta till riktigt goda vänner. De är nu igång med nästa bok med matrecept från olika Boxholmare och personliga texter om de som är med i boken.

Gen skrev boken "Baktankar i Boxholm" tillsammans med före detta kommunalrådet Britt-Marie "Brittis" Johansson och nu gör de ännu en bok tillsammans med matrecept från olika Boxholmare. 

Har du någon gång haft tankar på att skriva en annan typ av bok?

– Jag har gått en skrivarkurs i Tranås under många år och har ett uppslag till en roman. Jag hoppas verkligen att jag kommer att skriva den någon gång. 

På nationaldagen delades kulturpriset ut i Boxholms Folkets Park.  

Hade någon redan gratulerat dig till utmärkelsen innan det? 

– Krister kom faktiskt hem med en fin bukett röda rosor, det gjorde mig glad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!