Botrygg vill bygga ny multihall

Botrygg vill bygga en multihall med tre fullstora planer och läktare. Hallen skulle kunna vara färdig årsskiftet 2020/21 – om politikerna säger ja till idén.

24 april 2019 06:00

Botryggs vd Adam Cocozza lanserar förslaget tillsammans med idrottsklubbarna LIBK och RP. Botrygg vill köpa mark av kommunen intill Linköping Arena för att bygga en anläggning som ska kunna användas till flera inomhusidrotter.

– Kommunen har ju länge pratat om att bygga en multihall, men kommer inte till skott. Nu erbjuder vi dem att bygga den åt dem, säger Cocozza.

Enligt honom är inte det viktiga att just Botrygg får bygga anläggningen.

– De kan göra en upphandling om de vill. Bara det händer något, säger han.

Botryggs förslag innehåller tre hallar, där två av dem vid behov kan göras om till en större med utdragbara läktare. Förslaget innehåller också två sexvånings kontorsbyggnader, där idrottsföreningarna ska kunna ha kanslilokaler och café i bottenvåningen.

Varför vill Botrygg bygga en multihall?

– Vi vill stödja det lokala föreningslivet. Sedan äger vi Arenaskolan och vill kunna erbjuda dem bra inomhuslokaler i anslutning till skolan, säger Adam Cocozza.

Behöver ni hyresgarantier av kommunen för att kunna bygga?

– Kvällar och helger blir inga problem att hyra ut till föreningar – alla vi pratar med efterfrågar fler hallar. Dagtid måste vi förstås också få den uthyrd, men jag räknar med att Arenaskolan kommer att vilja hyra.

Tror du att politikerna kommer att nappa på förslaget?

– Jag förstår faktiskt inte varför de inte skulle göra det. Vad har de att förlora?

Vad skulle en multihall kosta att bygga?

– Från 25 miljoner och uppåt, beroende på läktarfaciliteter och så.

Anders Lindström, ordförande Linköpings Innebandyklubb (LIBK), välkomnar initiativet.

– Vi tycker att det är bra att en kommersiell aktör kommer in i det här. Det finns ett jättebehov av mer hallyta i Linköping.

Johan Fredriksson, sportchef i LIBK, instämmer:

– Om vi bara ser till innebandyn så har vi 133 lag i Linköpings kommun. I snitt har lagen bara 1,8 timmars halltid i veckan och det handlar ofta om alltför små hallar och dåliga tider. Att träna kl 21 i Skäggetorp är inte så kul när man bor i Hjulsbro.

Stefan Nygren, ordförande i handbollsklubben RP, påpekar att hallbristen också hämmar Linköping som arrangörsstad.

– Som det är i dag kan vi inte anordna handbollscuper i Linköping. Sporthallen är den enda arenahall vi har och där ska alla trängas – futsal, innebandy, handboll, volleyboll, drill ...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa