Botox – inte bara för Hollywoodfruar

Ett tiotal kvinnor sitter samlade i lokalen där vi skall ses. Alla med drömmen om ett yngre utseende. För det är väl därför man sätter sprutor i sitt ansikte, tänker jag när jag kliver in och presenterar mig.

6 november 2014 15:24

En av kvinnorna är 34-åriga Katarina. Hon ska förstora sina läppar för andra gången. I våras när hon gjorde det för första gången blev det inte så fylligt som hon hade tänkt sig.

Hon är lite nervös. Det gör nämligen ont att fylla läpparna. Hon vet vad som väntar. Bredvid henne sitter en väninna som också hon behandlas den här kvällen. Hon har valt att reducera rynkor runt ögon och panna, men hon vill inte att jag avslöjar hennes namn.

Katarina däremot har inga problem med att berätta om sina skönhets­handlingar. Som rökare har hon fått så kallade rökrynkor på överläppen.

– Jag hoppas att de ska försvinna om jag fyller ut läpparna lite, säger hon och drar fingret över sin läpp.

Men det finns bättre behandlingar för rökrynkor menar Angelica Bauer som är specialistsjuksköterskan som ska behandla Katarina.

– Rynkorna kommer att fyllas ut lite grann, men det finns andra produkter som gör det bättre om man bara vill ha den effekten, säger Angelica.

Angelica har utbildat sig i injektionstekniken som krävs för att få behandla kvinnor med Juvederm och Vistabel som produkterna heter. Hon är legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom intensivvård. När hon inte behandlar män och kvinnor med sina sprutor arbetar hon på ambulansen.

– Det är en stor kontrast att ena dagen jobba med svårt sjuka människor och nästa dag göra kvinnor och män vackrare men det är just den kontrasten att få jobba med både sjuka och friska människor som jag ändå kan hjälpa på ett eller annat sätt som jag trivs med. Att få skapa något med mina egna händer och göra andra människor glada och nöjda.

Den här kvällen är hon inbjuden av Belle Peters som även hon arbetar inom skönhetsindustrin. Det är Belles kontakter som dyker upp. De flesta är där för att genomföra en behandling, men några är där bara för att få information om vad man kan göra och hur det går till.

Belle Peters har anordnat botoxträffar förr.

– Det är ett bra tillfälle för män och kvinnor som velat testa att få göra det till ett bättre pris, vilket det ofta blir när så många samlas på samma gång, säger Belle. Dessutom är upplägget lika­dant som vilket hemparty som helst. Värdinnan får en gåva eller rabatt på en behandling för besväret.

När alla har kommit informeras gruppen om vilka produkter som kommer att användas och om hur viktigt det är att välja en utförare som antingen är legitimerad läkare eller legitimerad sjuksköterska.

– En sjukvårdsutbildad person har godkända anatomiska kunskaper i var nervbanorna och musklerna går och hur man bäst undviker att sticka i blodkärl, säger hon.

Med på informationen är också plastikkirurgen Johan Thorfinn som är medicinskt ansvarig läkare för verksamheten Fillers And Fitness By Bauer, som Angelica driver. Han bekräftar att det är viktigt att välja rätt utförare.

– Det finns behandlingar som kostar mindre än det Angelica tar, men då ska man vara medveten om riskerna med produkter som kanske inte är testade på samma sätt som de hon använder. Och att utföraren kanske inte heller har den rätta kompetensen som krävs för dessa behandlingar. Ska man göra en injektionsbehandling så ska man välja kvali­tet, säger han.

Efter informationen har det blivit dags för kvällens första behandling och det är Katarina som blir första kund. Angelica och Katarina går in i ett behandlingsrum och Katarina berättar vad hon vill uppnå för resultat. Över­läppen ska bli större. Gärna tydligare konturer. Och även underläppen ska fyllas. Hon är tydlig med att hon vill ha riktigt fylliga läppar och Angelica som inte ger några råd väljer på Katarinas inrådan en produkt som ska ge volym.

– Jag ger så mycket information om produkterna jag kan, men det är alltid kunden som bestämmer vilken produkt jag ska använda på dem utifrån de resultat som önskas. Jag vill inte att kunden kommer tillbaka och ifrågasätter behandlingen, utan de ska bli nöjda, säger hon.

Katarina lägger sig ned på britsen. Hennes väninna följer med in som stöd och placerar sig på en stol bredvid. Angelica tvättar händerna med sprit och sätter på sig gummihandskar. Hon plockar ut sprutorna ur sina förseglade förpackningar och börjar behandlingen.

Första sticken placeras i överläppens kant. Angelica tar lite i taget och masserar läppen lite mellan varje nålstick och jag får lära mig att det görs för att få produkten jämn i läppen. Nålen är fin, men jag ser från fotändan att Katarinas ögon tåras av smärtan. Överläppen är värst. Men Angelica avbryter ibland och låter Katarina se sig i spegeln. Efter 15 minuter är behandlingen klar och Katarina får se sig i spegeln. Hon konstaterar att hon får hålla sig från folk några dagar. Svullnaden är som värst de första två dagarna. Men hon är nöjd.

– Det är värt smärtan och svullnaden, säger hon och ler.

Hon går ut från behandlingsrummet och passerar det glada gänget väntande kunder. Jag känner igen flera av kvinnorna. Någon jobbar i butik inne i stan, en annan har jag sett på universitetet ... Angelica ropar upp nästa kund och jag tackar för mig och går därifrån, lite mer upplyst om att det inte bara är Holly­woodbrudar som köper botoxbehandlingar. Det skulle lika gärna kunna vara du eller jag som gör det.

Botox

Vanligaste behandlingarna med Botox:

1. Glabella (bekymmersrynkan mellan ögonbrynen).

2. Pannan.

3. Kråksparkar (fina linjerna vid sidan av ögonen).

4. Rökrynkor runt munnen.

5. Bruxism (mot tandgnissling).

Cirkapris för botox: mellan 3 000–6 000 kronor, beroende på hur många områden som ska behandlas.

Vanligaste fillersbehandlingarna (vävnadsfyllnad):

1. Läppar.

2. Nasolabialvecken (linjerna mellan näsan och munnen, vid sidan av näsan).

3. Sura mungipor.

4. Kindben och kinder.

5. Marionettveck (linjer mellan mungipa och haka).

6. Forma näsa, haka, käklinjer.

Cirkapris på fillers: 2 500–6 500 kronor, beroende på område samt hur mycket preparat det går åt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!