Att förstärka en härlig längtan

När mitt första barn skulle komma hade jag en liten hög med förköpta saker som liksom tjänade som förstärkare av själva längtan. Nu är det dags igen.

Foto:

Bostadskrönikan2017-04-26 10:44

Jag minns exakt hur det kändes när jag vågade mig på att köpa en liten mjuk blå och vit-randig elefant i en liten butik i Skänninge. Jag var där och gjorde en intervju och fick en stund över när jobbet var klart så jag strosade en sväng kring torget. Magen syntes lite under tröjan och jag hade just börjat tro att det faktiskt var sant att jag hade en liten inneboende. Den där lilla elefanten har följt med under åren och i dag sitter den i fönstret i 7-åringens rum.

Känslan jag har nu påminner lite om det här. Jag förköper saker till mitt växthus. Nej, det är inte jämförbart, jag vet, men själva handlandet och görandet är ändå åt hållen.

I ett hörn hemma står två zinkkrukor, en kruka som ska hängas upp, en liten fågel som ska sväva i taket, en glasvas att sätta skott i och faktiskt också ett förkläde att torka jordiga händer på. Och det är minst ett par månader kvar tills det är aktuellt att välkomna själva huset i familjen.

Ni fattar. Jag längtar.

Jag köper odlingsböcker och lusläser om inredning av glashus. Vädring, jordtyper, fröer. Ätbart eller bara vackert? Hur sniglar och andra ovälkomna gäster ska motas i dörren. Och inte minst om hur man gör det trevligt för mer välkomna gäster. Det blir inget jätte-växthus, men jag drömmer om att kunna sitta där när det är lite kyligt ute, men lagom varmt inne. När det blåser om knuten, men är lä innanför glaset. Att ta med en bok eller en god vän som sagt, och bara njuta av dofterna.

Suget efter ett växthus, eller ett orangeri som jag gärna skulle vilja kalla det trots att det känns lite pretentiöst just i mitt fall, kom lite som en överraskning. Jag har alltid gillat växter och har nog ändå lite, lite gröna fingrar när det kommer till att hålla liv i grönskan i fönstren inomhus. Men ett växthus, nej den såg jag inte komma förrän för ett drygt år sedan och sedan dess har önskan vuxit sig allt starkare ända fram tills jag tryckte på beställningsknappen efter en väldig massa val och beslut häromveckan. Leveransen är utlovad till senare delen av maj. Det ska bli så roligt!

Det är ett tag kvar alltså och min utbildning fortsätter. Bör jag för-odla något redan nu för att vara beredd? Vad ska jag välja för jord? Gödsel?

Du som har ett växthus och därtill lite erfarenhet – snälla hör av dig! Det vore jätteroligt att göra ett reportage och prata om just växter och inredning till det lilla huset som för så många är ett favorit-tillhåll nu när vårsolen kommer.

Mejla mig på anna.linden@corren.se Det ser jag fram emot!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!