Den dyrare elnotan ska gynna miljön och den förnybara elproduktionen. Efter vintern med toppnoteringar på elbörsen har priserna gått ner under våren. Men fortfarande ligger elpriserna på en för årstiden hög nivå Och billigare lär det inte bli. Tvärtom.
Från den 1 maj har riksdagen beslutat att införa ett system med elcertifikat. Alla som använder el måste vara med och betala för utbyggnaden av miljöanpassade energikällor, som sol, vind, vatten och biobränsle.
Den här nya pålagan drabbar även de som redan i dag har valt miljöval, och betalar en dyrare el än den som normalt kan köpas.
En villaägare som förbrukar 20 000 kWh per år får räkna med att betala omkring 500 kronor mer för elen. Då ingår moms och en liten administrativ avgift som elbolaget tar ut för att hantera elcertifikatet.
-- Prisbilden är inte riktigt klar, men vi tror att den hamnar på cirka 2,5 öre per kWh, säger Arne Eriksson, som är marknadsansvarig på Östkraft.
I år måste 7,4 procent av den el som används täckas av certifikatet. Sedan ökar kvotplikten varje år och når 16,9 procent år 2010. På så sätt ökar efterfrågan på förnybar el.
-- Vi ser positivt på att man på det här sättet satsar på att få fram förnyelsebar energi. Det är en marknadsanpassad styrning som gör att vi snabbare kan nå miljömålen, anser han.
Energimyndigheten har satt ett tak på högst 240 kronor för ett elcertifikat i år och nästa år. Östkraft har räknat på ett pris runt 210 kronor.
-- Jag tror att priset kommer att ligga nära den nivån.
Den nya avgiften, som blir en ny rad på den redan krångliga elräkningen, gör att en elkonsument som har bundet avtal i ett år får betala cirka 75 öre per kWh för elen. Då ingår elcertifikat (2,5 öre), el (44 öre), skatt och moms (28 öre).
Men i kostnaden ingår inte någon fast och rörlig nätavgift. Förutom elkostnad, energiskatt och moms på både elpriset och skatten måste konsumenten också betala en avgift för nätet, en avgift som även den är momsbelagd. Det går heller inte att byta nätbolag om kunden är missnöjd med pris eller kvalitet.
Det enda som går att påverka är elpriset. Genom att byta energibolag kan priset kanske pressas med några ören per kWh. Och vad gäller elpriset framöver ser det inte ut att gå ner ytterligare i vår.
-- Det är fortfarande dåligt med vatten i magasinen, och därför tror jag inte på lägre elpriser i vår. Normalt brukar man råda elkonsumenter att inte binda elpriset den här årstiden. Men jag tror inte elpriset blir lägre än så här, säger Arne Eriksson.