En bild på ett pampigt stenhus med prunkande trädgård dyker upp på skärmen. En familj i indiska Gujarat annonserar om bostadsbyte någonstans i världen. Själva har de ett trevåningshus med pool, privatchaufför, kock och trädgårdsmästare att erbjuda. "Något liknande" vill de ha själva, så den egna trean i Stockholm lär tyvärr inte räcka särskilt långt i det här fallet. Som tur är finns det en sisådär 14 999 andra annonser att leta vidare bland.
Det är lätt att fastna framför datorn och leta semesterbytarbostäder. Väldigt lätt. För plötsligt känns det som om hela världen ligger öppen när bilder på små charmiga stenhus på grekiska öar, bungalows på Jungfruöarna och Lissabonlägenheter dyker upp.
I drömmarna är allt tillgängligt, men även här finns en del som går att förverkliga. För slipper man dyra hotellnotor är det bara resan som man måste finansiera, och plötsligt ligger världen öppen. Den som på chartersemestern lystet brukar fönstertitta för att få se boendestandard och inredningsstil kan i stället få bo hemma hos arkitekten själv!
I 50 år har det funnits organisationer som hjälpt bostadsbytare att hitta varandra, men med internet har det blivit så mycket lättare. Intervac heter en av de absolut största förmedlingarna med cirka 15 000 medlemmar i drygt 30 länder. Organisationen startades för 50 år sedan av lärare i Sverige, Holland, England och Schweiz som bytte bostäder med varandra under sina sommarlov.
- I början var det väldigt primitivt med stencilerade papper och så. Det var först när USA kom med som vi började med tryckta kataloger, berättar Margareta Gemselt, numera pensionerad lärare som arbetat för organisationen sedan 60-talet.
Själv har hon bytt bostad under semestern 24 gånger, och aldrig varit missnöjd.
Bytet bygger på ömsesidigt förtroende. Man måste våga lita på den man byter med, annars kan hela semestern bli förstörd av ängslan för om gästerna ska stjäla, slå sönder eller smutsa ned.
Den som vill byta via en förmedling måste bli medlem genom att betala en avgift. I medlemskapet ingår en annons över den egna bostaden och tillgång till organisationens databank över andra annonserande. Sedan är det bara att sätta igång och leta och ta kontakt med dem som verkar ha intressanta bostäder.
- Det är viktigt att vara aktiv och ta kontakt själv. Man kan ringa, skriva brev eller skicka mail och se om man får napp någonstans, säger Margareta Gemselt.
- Förarbetet och förberedelserna är oerhört viktiga för hur semestern ska bli. Det handlar ju om att ge och ta.
Bytesorganisationerna har inget juridiskt ansvar för om bytet skulle bli misslyckat, eventuella skador eller annat som kan inträffa. Därför är det viktigt att man haft kontakt med dem man ska byta med och kan lita på dem. Den som vill kan kräva referenser från grannar eller tidigare byten. För många av dem som börjat byta semesterbostad blir det en livsstil. Inte sällan hittar man annonser med bytare som bytt över 20 gånger tidigare.
Medlemskapet hos Intervac varar i tolv månader, och man kan ändra i sin egen annons hur ofta man vill. Har man till exempel en sommarstuga och en fjällstuga kan man byta ut bytesobjekten efter årstid. En bild på huset eller lägenheten är nog att rekommendera i annonsen, eftersom man själv för det mesta dras till annonser med bild.
Det är få annonsörer som specifikt skriver att de vill byta med Sverige. Däremot skriver många bara Europa eller att de är öppna för förslag. Och generellt kan man väl säga att har man inte ett palats med sjötomt och båt kanske man får ligga i lite mer i sitt sökande och leta efter objekt som är ganska likvärdiga det man själv kan erbjuda.
- Men man ska aldrig tänka att det blir millimeterrättvisa! Inte heller ska man tro att ingen vill byta med den egna bostaden. För människor från andra länder kan ett helt vanligt svenskt hem kännas väldigt exotiskt och det är själva upplevelsen de flesta är ute efter, säger Margareta Gemselt.
- Det finns inga regler om vad man kan byta mot vad. Någon som bor på en gård på franska landsbygden kanske tycker att det är toppen med en liten lägenhet i stan på semestern. Världen ligger öppen.