Vårens grönskande böcker

Vårens skörd av trädgårdsböcker är inte alls dum. Här finns flera godbitar – i synnerhet för den som helst påtar i köksträdgården.

Regniga dagar när katten helst stannar inne och grönsakslandet känns som lervälling är som gjorda för att läsa trädgårdsböcker.

Regniga dagar när katten helst stannar inne och grönsakslandet känns som lervälling är som gjorda för att läsa trädgårdsböcker.

Foto: Linda H Axelsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-04-30 06:00

Behöver man verkligen en trädgårdskalender? Den frågan ställer jag mig när jag får syn på ”Trädgårdskalender för flera år” (Ordalaget). Det räcker med att jag börjar bläddra i boken för att inse att det här är min nya bästis i trädgården. Den är till och med lite vaxaktig på omslaget – antagligen för att den ska gå att ta med sig ut. Boken är mysig och gör mig glad med alla sina månadstips, trevliga recept och fina illustrationer. Jag är expert på att skriva en anteckning om mina sådder på det papper som ligger närmast. Tyvärr är det sällan jag samlar högarna på ett och samma ställe. Här får jag en påminnelse och en möjlighet att göra just det. Extra stort plus för att boken inte är bunden till något visst år och räcker åtminstone sex säsonger.

Smakfullt! (Norstedts) är en bok som till största delen handlar om olika sorters bär. Både sådana som växer på träd och på buskar. Det är dock inte den största behållningen av boken. Den finns i stället i den första tredjedelen där Karin Eliasson delar med sig av många kloka tankar och råd som jag tror kan vara värdefulla för både nybörjaren och den som har odlat ett tag. Inte minst gillar jag hennes exempel på hur trädgårdar med olika förutsättningar kan skapas – från den lilla radhusträdgården via naturtomt och kolonitäppa till villatomt och innergård i stan. Det är både pedagogiskt och härmbart. Det här är den bok i årets skörd som jag känner att jag lär mig mest av, trots att jag bitvis kan tycka att de ämnen som behandlas är lite svåra. Karin Eliasson skriver om spaljéring, ympning och hur man kan skapa skuggmönster i trädgården. Boken är dessutom vacker med Charlotte Gawells härliga och bitvis suggestiva bilder.

Jag brukar gilla Eva Robilds böcker och var förtjust i hennes bok ”Odla i pallkrage” (Ica bokförlag) som kom förra året. Men efter att ha läst ”Odla ätbart på liten yta” (Massolit) känner jag mig lite lurad. Den är som vilken odlingsbok som helst. Den tillför ingenting till sådant som redan skrivits, utan känns som en mer omfattande trädgårdsbok i kortformat. Visst, boken är trevlig och snyggt gjord i samma stil som ”Odla i pallkrage”, men den behövs inte. Den har ju skrivits förut.

Jag undrar också varför ”på liten yta” finns med i titeln och om det bara är ett försäljningsknep. Bokens sista kapitel handlar visserligen om att odla i kruka, men det är en väldigt liten del av boken. I övrigt finns så gott som ingenting som handlar om att odla på just liten yta.

Odla tomater (Natur & Kultur) av tomatgurun Åke Truedsson är en ny, något reviderad, upplaga. Men den förtjänar ändå att nämnas här eftersom den säger allt man behöver veta om tomater och lite till utan att för den skulle kännas krånglig eller invecklad. Det är alldeles lagom mycket text samtidigt som boken är pedagogisk och lättförståelig. Här finns massor av tips, recept och en kavalkad av Åke Truedssons egna favoritsorter. Det här är en bok som bör vara intressant för såväl nybörjaren som för den som odlat tomater tidigare.

Bella Linde och Vanja Sandgren har skrivit en odlingsbok för barn – ”Lilla Grönsakslandet – odla, skörda, äta”. Det är en jättebra bok som jag önskar att jag hade haft när jag var nybörjare. Då hade jag nog förstått ett och annat mycket tidigare. Boken är snyggt gjord och pedagogiskt upplagd. Den tar upp de vanligaste grönsakerna och berättar hur man odlar dem utifrån olika förutsättningar. Den här boken passar därför både den som vill odla i ett stort trädgårdsland och den som tänker låta det spira i krukor på balkongen. Extra plus är det för recepten. Det är ju alltid bra att veta vad man ska göra med det man har odlat. Som sagt, en riktigt finfin bok för nybörjaren. Frågan är dock om den verkligen går hem hos barn och ungdomar. Jag har lite svårt att tro det.

Hjälp, tänker jag vid en första bläddring i Lorraine Harrisons bok ”Latin för trädgårdsälskare” (Lind&Co). Boken med alla sina uppslagsord går absolut inte att läsa från pärm till pärm, så i stället undersöker jag vad de latinska namnen säger om några blommor jag tycker om. Nu blir det plötsligt spännande. ”Utbredd på marken” står det om min favoritfuchsia som kommer från Nya Zeeland och fungerar som marktäckare. Midsommarblomster betyder på ett ungefär ”lik en näva som växer i skogen”. När jag ändå är igång måste jag kolla vad min stora fiende i trädgården har för namnbetydelse. ”Mot gikt” står det. Förr ansåg man tydligen att kirskål kunde hjälpa den som led av gikt.

Vid det laget är jag fast och kan inte låta bli att läsa tills jag inser att jag har fått tag i en riktig bladvändare. Det är spännande att se hur namnen bland annat anger varifrån växterna kommer, vilka miljöer de trivs i och vad som är karaktäristiskt för deras utseende. Dessutom innehåller boken intressanta porträtt på betydelsefulla botaniker och presentationer av växter. För den intresserade är det här en guldgruva.

”John Taylor – Mitt trädgårdsår” (Massolit) är nog vårens snyggaste trädgårdsbok. Den ser elegant ut på soffbordet och är väldigt fin att bläddra i. Pernilla Bergdahls fotografier är färgstarka och Kristin Lidströms illustrationer fantastiska. Det här är verkligen en bok att bli glad av.

I boken får man följa den engelske trädgårdsmästaren John Taylor under ett år i Slottsträdgården i Malmö. Reflektioner och biografiska inslag blandas med konkreta tips på växter och hur man sköter en trädgård från frö till kompost. Eva Robild har skrivit boken som om det är John Taylor själv som berättar.

Personligen ger jag boken extra pluspoäng för Taylors tankar om ekologisk odling och en hållbar trädgårdsmiljö. Det är en sympatisk bok där läsaren uppmuntras att själv försöka, och våga misslyckas, och där ogräsrensning hyllas eftersom det kan liknas vid ett yogapass. Det är i synnerhet en bok att låta sig inspireras av – en bok att bli glad av en regnig och kall kväll i april när våren verkar ha kommit av sig fullständigt. Den som väljer att följa John Taylor under hans trädgårdsår har definitivt en härlig och spännande resa framför sig.

Grönsakslexikon (Natur & Kultur). Hur kan boken vara så tjock, undrar jag och tänker först att den nog är full av bilder. Men det är den inte. I stället är den full av halvlånga texter om grönsaker, fler grönsaker än jag känner till. Tänk att det finns mer än tjugo olika sorters lök – vitlök ej inräknad. Och sexton sorters krasse. Det här är kanske inte en bok som man läser från pärm till pärm, men för odlare som älskar sin köksträdgård är det här verkligen en bok att gräva ner sig i. Det finns så mycket att upptäcka – inte minst i naturen som också har fått ett kapitel. Extra plus för tipsen på hur olika grönsaker bör förvaras och hur de ska odlas. Hos mig är det här en bok som kommer att bli välläst och som antagligen kommer att bidra till ännu fler fröpåsar – för allting måste ju testas, eller hur? Nina Westerlind, Pelle Bosta, Isabella Vikberg och Gunnar Netz har gjort en fantastiskt spännande bok. Det enda jag önskar är roligare bilder – på den fronten hade man kunnat göra så mycket mer.

Den som älskar gröna gräsmattor lika perfekta som i amerikanska filmkulisser kommer att älska boken ”Gräsmatta – så lyckas du” (Semic) av Olle Berg. Det är en jättebra bok för den som till exempel ska anlägga en ny gräsmatta och inte vet så mycket om gräsmatteskötsel eller för den som har en illa tilltygad gräsmatta och behöver tips på hur den blir finare. Här finns skötselprogram anpassade för såväl vår och sommar som höst och vinter.

Boken är intressant och jag får en hel del tips, men jag inser också att jag varken har tid eller intresse att lägga så mycket jobb som krävs för den perfekta gräsmattan och att jag nog trots allt gillar när maskrosorna slår ut. Det är dock en bok som jag säkert kommer att gå tillbaka till då och då för att lära mig mer om hur jag i alla fall kan få min gräsmatta att bli en aning finare.

Första intrycket av Doreen Månssons bok ”Doreens trädgård & kök” (Bonnier Fakta) är att den är snygg. För det är den verkligen – och jag har aldrig sett en trädgårdsbok med en så piffigt klädd odlare. Boken är dessutom trevlig och personligt skriven. Det är också spännande med alla orientaliska recept. Jag blir jättenyfiken på libanesisk maskrossallad, iransk dolma med mangoldblad och persisk kycklinggryta med körsbär.

Jag undrar dock om den här boken skulle ha kommit ut om den inte skrivits av en tv-kändis? Bitvis känns den lite ogenomtänkt. Och jag undrar varför kapitlet om blommor ens finns med – det presenterar i princips endast rosor, pioner och rhododendron. Det hade kanske varit bättre att utesluta det för att rakt igenom satsa på ätliga växter och recept. Med tanke på att många av recepten är så annorlunda mot vad jag och många med mig är vana vid, så hade det inte varit dumt att skriva vad de är tänkta att ätas ihop med.

Ändå gillar jag den här färgglada boken och skulle mycket väl kunna tänka mig att ge den i present till en odlarkompis som inte är nybörjare.

I ”Blommande rum – inspiration och idéer för ett levande hem” (Norstedts) vill blomsterkonstnären Gunnar Kaj uppmuntra och vägleda läsarna till blommigare hem. Boken tar upp allt från glädjen i några få tussilagor i en äggkopp till svulstiga arrangemang med dahlior. Här behandlas även blomschabloner på väggarna och eternellbuketter. I förordet står det att ”Ett rum med växter innehåller liv redan innan någon kommer in i det”. Vilken trevlig tanke!

Tyvärr blir texten lite långrandig. Bitvis känns som om författaren försöker skriva om sig själv ur ett blomsterperspektiv, men det blir aldrig personligt och inte heller särskilt levande. Då och då blir tonfallet dessutom arrogant och jag får en känsla av att författaren nästan vill näpsa läsarna.

Den stora behållningen med boken är Charlotte Gawells vackra bilder på olika blomsterarrangemang. Boken hade gärna fått innehålla ännu fler av hennes bilder, för av dem blir jag bitvis riktigt inspirerad.

”Bakat från slottsträdgården Ulriksdal” (Semic) av Katarina Nordgren kanske inte riktigt hör hemma bland vårens trädgårdsböcker. Fast på sätt och vis gör den det eftersom den inspirerar till att testa det man odlar i söta bakverk. Här finns visserligen massor av kakor som inte har ett dugg med trädgård att göra, men så finns det recept som gör att man genast vill rusa ut i trädgården för att hämta en squash till tårtan, eller varför inte några lavendelblommor. Här finns recept på morotskaka dekorerad med penséer och på pelargonkaka som ska göras på blad från sorten Doktor Westerlund. Hela boken andas trädgårdsromantik med fina bilder som gör att man genast vill ställa till med kaffekalas i bersån. Så kanske inte helt och hållet en trädgårdsbok, men definitivt en ljuvlig bok för grönfingrade personer som gillar att baka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!