Våga leka med färg

Ny färg på väggarna kan förvandla ett helt rum. Eller fullständigt förstöra det. Det är inte lätt att välja färg från centimeterstora prover i skenet av färgbutikens lysrör. Vad som ter sig som en minimal nyansskillnad kan sluta i katastrof där hemma.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-02-27 06:28

Berit Bergström, vd på Färgskolan lär dagligen ut knepen för hur man hittar sin egen favorit bland tusentals färger.

Många bär säkert med sig erfarenheten av hur det känns när man fått fel färg. Provet som såg så vackert olivgrönt ut i butiken, fick en äcklig spyfärg hemma i vardagsrummet. Eller den vackra duvblå tonen som blev näst intill neonblå där hemma.

-- Det vanligaste misstaget man gör är att man väljer färg i ett slags ljus, men har ett helt annat ljus hemma, säger Berit Bergström, vd för Färgskolan som håller kurser i färgsättning.

-- I butiken är det oftast ett varmvitt lysrör som är ljuskällan. Men i hemmen är det så kallat glödljus från glödlampor, och dagsljus utifrån.

Hur färgerna ändrar skepnad i de olika ljusen kan man tydligt se i ett ljusskåp, där man lägger in ett färgprov och sedan kan skifta mellan de tre olika ljuskällorna med ett lätt knapptryck. Skillnaden är slående.

Kan skära sig

-- Det här är viktigt också när man ska köpa till exempel textilier som ska passa till, eftersom det kan matcha i ett ljus, men skära sig i ett annat, säger Berit Bergström.

-- Jag har själv gjort det misstaget. En gång kom jag till jobbet i en grön kjol och blus som såg jättesnygga ut tillsammans framför spegeln hemma. Här har vi dagsljuslampor, och när jag kom in här såg jag inte klok ut, berättar hon.

Kommer man från ett rum med glödljus till ett rum med lysrör kommer till exempel gula kulörer att se mer gulgröna ut i ljuset från lysrören. Röda färger ser mindre rödaktiga ut i lysrörsskenet än i ljuset från glödlampor. Likaså blir gulröda, röda, blågröna och gröna kulörer mindre kulörta i lysrörssken än i ljuset från glödlampor. Och tvärtom kommer de alltså att se mer kulörta ut på väggen hemma än de gjort på ett prov i färgbutiken.

Om butiken inte har ett ljusskåp där man kan jämföra färgen i olika ljus är det bästa rådet att ta med sig ett prov hem till det aktuella rummet och ljuset som finns där, och jämföra det tillsammans med textilier och andra färger som kulören ska passa till.

-- Det allra bästa är naturligtvis om man kan köpa med sig en liten provburk och provmåla direkt på väggen, säger Berit Bergström.

Förutom att det finns olika sorters ljuskällor, påverkar dagsljuset färgerna i ett rum med norr- och söderfönster helt olika. Blå kulörer blir blåare i ett rum med norrläge. Och gula färger ser ännu gulare ut i ett rum som vetter mot söder.

En annan sak man bör ha med i beräkningen när man målar om är rummets storlek och form.

-- Ett litet rum blir mindre med en mörkare färg och större med en ljus. Helvitt gör att det ser stort och luftigt ut, men vitt är också väldigt krävande. Det kräver ett perfekt möblerat rum där alla föremål passar ihop. Kulörer är mer förlåtande mot möbler och föremål i rummet.

På senare år har allt fler börjat leka med fondväggar och även måla mönster på vägg-arna i stället för att tapetsera.

Kommer närmare

-- Målar man bara en mörk fondvägg ger den intryck av att komma närmare, så därför är det inte så smart att måla en långsida av ett smalt rum i en mörk färg. Då förstärker man intrycket av att rummet är smalt. I stället är det bättre att måla kortsidan mörk.

Horisontella ränder ger intryck av att väggen är längre än den egentligen är. Vill man förkorta bör man i stället måla lodräta ränder.

-- Det här att måla fondväggar verkar ha kommit för att stanna. Och det är ju ett kul sätt att förnya sig utan att det behöver kosta så mycket.

Det forskas en hel del kring hur färg påverkar oss. Man vet att olika färger påverkar oss på olika sätt, men det är ganska svårt att mäta exakt hur. Forskare i Lund har hittat vad de tror är en påverkan där gulröda färger kan vara aktiverande men också stresshöjande, medan blågröna toner är lugnande. Men det finns också en hel del myter kring färg, till exempel att man fryser av blått och att rosa skulle ha en dämpande effekt på våldsbenägenhet.

-- Det är så mycket som påverkar människan. En del bär med sig starka associationer till vissa färger. Därför tror jag att det är viktigast att man målar med färger man själv tycker om. Inte vad någon annan säger eller tycker att man ska ha.

-- När man målar inomhus behöver man ju inte visa hänsyn till någon annan än sig själv och sin egen familj. Det är en helt annan sak än när man målar utsidan på ett hus. Då drabbas även andra. Inomhus kan man göra precis som man känner för själv.

färg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!