Trädgårdstorgets riddare

Linköpings tempelriddare träffas regelbundet på ordenshusets fjärde och femte våning i sydöstra hörnet av Trädgårdstorget.

Foto: Marcus Gustafsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-08-23 08:05

Tempelriddarorden är kristen och nykter, men religiöst och politiskt obunden och vill "arbeta med att omsätta kärleken till Gud, fäderneslandet och sin nästa i ord och gärning".

- Ett hus i funkisstil som var typiskt för sin tid och vi kallar det för vårt tempel, förklarar Per-Olof Ståhl som tituleras mästare.

Inflyttning 1935

Han är alltså med ett mer modernt språkbruk ordförande i Riddartemplet S:t Laurentius med ordningsnummer 64, vars verksamhet startade år 1927.

För att få eget tak över huvudet kontrakterades arkitekten Axel Brunskog som ritade det strama huset som invigdes 1935. Sluträkningen landade på 400 000 kronor och här huserar sällskapet på 600 kvadratmetrar.

Bra in bättre ut

Per-Olof Ståhl lotsar oss genom våningarna fram till en kopparklädd port som för oss in i en hall med två dörrar till husets tempelsal.

"Bonus Intra" står det på den vänstra och "Melior exi" på den högra:

- Betyder ungefär "gå in god" respektive "kom ut bättre", förklarar Per-Olof Ståhl.

Portarna symboliserar alltså riddarens avancemang och personliga utveckling. Tempelsalen har självklart en stjärnhimmel som tak och en piporgel för den ceremoniella musiken.

Högst upp på husväggen mot Trädgårdstorget ser man tempelriddarnas honnörssymbol. En triangel fylld av tre mindre trianglar som lagda ovanpå varandra bildar en niouddig stjärna.

Vad betyder den?

- Tretalet är viktigt för oss, konstaterar Per-Olof Ståhl.

Berättar inte allt

Så berättar han om den heliga treenigheten "Gud, fäderneslandet, medmänniska" och om de fyra nyckelorden "Sanning, kärlek, renhet, trohet".

- Sedan finns det fler betydelser men om dem berättar jag inte, slår han fast och anledningen är enkel.

Orden kallar sig visserligen inte hemlig, men är ett slutet sällskap som av pedagogiska skäl hemlighåller sitt inre arbete med ritualer och symboler.

Dessa får medlemmarna ta del av i takt med avancemanget genom ordens tolv grader.

- Varje grad har sitt eget tema och hemlighetsmakeriet rör bara det som händer under ceremonierna, säger Per-Olof Ståhl.

Fotnot. I några städer finns fristående damklubbar som heter Tempelbyggarorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!