Trädgården då, Skatteverket?!Jord i påse -- grisen i säckenVi missar energislukarna5-i-topp

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-04-15 03:03

n Ska du sälja ditt hus? Eller har du gjort det och ska deklarera försäljningen i år? Då har du säkert lusläst Skatteverkets broschyr Försäljning av småhus -- och säkerligen blivit förvånad. För i den 20 sidor tjocka broschyren så nämns inte ordet trädgård en enda gång bland exemplen på avdragsgilla kostnader eller investeringar som är värdehöjande. Så man börjar så smått undra om Skatteverket tycker att en trädgård bara är till besvär och drar ner priset på huset?

En ansvarig på verket svarar: Visst får man dra av investeringar i trädgården som är av varaktig karaktär, som anläggning av gångar, gräsmatta, uteplatser, perennrabatter, buskar och träd. Liksom en ny grind eller ett nytt staket som inte är en ersättning av en tidigare försliten. Så spara alla kvitton. Oftast tenderar man att göra många inköp till trädgården över åren, så med tiden blir det stora pengar. Om trädgården kommer finnas med i nästa år upplaga av broschyren återstår att se.

n Det är dags att förkultivera kommande blomsterprakt och plantera om krukväxterna i ny, fin jord. Men att köpa jord kan vara som att köpa grisen i säcken. Det är ytterst sällan som jordpåsarna är datummärkta. Är jorden snustorr eller luktar illa så ska du gå tillbaka till affären och kräva en ny påse med fräsch jord. Ser påsen solblekt ut kan det vara ett tecken på att den är kvar från förra våren.

Krav-märkt jord anger att jorden innehåller för Krav-odling godkända gödselmedel. Vid undersökningar som Sveriges lantbruksuniversitet gjort har Krav-märkta såjordar ofta ett för högt pH-värde och för hög kalciumhalt, varför många misslyckas med sina sådder. Även tidningen Vår bostad har i senaste numret, nr 3/04 testat jord i påse för vanliga konsumenter och funnit att inga av de Krav-märkta blomjordarna imponerade. Bäst i deras test av tio olika blev Hasselfors blomjord för inomhusväxter. Se även www.varbostad.se.

n Värme, varmvatten och hushållsel kostar nära 2 000 kronor i månaden för en genomsnittlig villafamilj, så det gäller att vara sparsam med förbrukningen. Kostnaden för hushållsel har ökat kraftigt de senaste åren. Elpriserna har stigit, elskatten höjts och vi har fler energislukande apparater än någonsin i våra hem. En ny undersökning bland nästan 3 000 villaägare som tidningen Vi i Villa har gjort visar att majoriteten missar de riktiga energislukarna.

Det här gör villaägarna för att spara energi enligt undersökningen:

1. Jag släcker så fort jag lämnar huset: 49 procent.

2. Jag har bytt till lågenergilampor: 43 procent.

3. Jag har sänkt temperaturen inomhus: 38 procent.

4. Jag har isolerat huset bättre: 24 procent.

5. Jag har bytt energisystem: 24 procent.

Bästa tipsen för att komma åt de riktiga energislukarna är bland annat att alltid fylla diskmaskin och tvättmaskin, byta ut uttjänta vitvaror mot nya med energideklarationen A och att byta vanliga kranar och duschmunstycken till vattensnåla armaturer. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!