Två miljoner för en villa är för de flesta i dyraste laget. Rekordpriser på småhus i Linköping har därför fått barnfamiljer att söka boende i grannkommunerna. En villa i Mjölby för en miljon kanske är lockande när tågpendeln in till Linköping bara tar 20 minuter.
I Motala är priserna något högre, och restiden längre, men det avskräcker inte Linköpingsbor att bjuda över varandra på de fåtal objekt som finns på marknaden. I Åtvidaberg och Rimforsa, med bra kommunikationer, är det samma sug efter småhus.
Den här trenden som förstärkts under det senaste året har gjort att villapriserna går upp i flera kommuner, på orter där det tidigare varit relativt billigt att bo. Låga boräntor gör att det fortfarande är attraktivt att flytta över kommungränser - men om bilresor och kostnader för andra kommunikationer räknas in i boendet blir "vinsten" kanske inte så stor som väntat.
Men det handlar inte bara om ekonomiska kalkyler när folk flyttar allt längre bort från jobb, släkt och vänner. Bristen på villor och tomtmark i bland annat Linköping gör att det inte finns något att flytta till. Alltfler äldre bor kvar i sina hus och lägenheter fastän de gärna vill flytta. Men tyvärr finns inget alternativboende. Det bästa sättet att lösa bostadsbristen är att bygga för framtidens kapitalstarka pensionärer, anser bostadsforskare. På så sätt får unga bostadslösa lägenhet på köpet. Och fler småhus kommer ut på marknaden.