Bladlöss, spinn och vita flygare är ingenting odlaren vill ha i växthuset. Det är lika ovälkommet som mjöldagg och potatisbladmögel. Bästa sättet att mota snyltgästerna är att göra en ordentlig höststädning. Ett rent och välskrubbat växthus har få ställen där skadeinsekter kan bädda in sig för vintervilan. Dessutom är det skönt att ha ett rent växthus när vårsolen börjar värma, för vem vill ta itu med förra säsongens smuts när det finns nya fröer att så?
Har du en vindruva i växthuset? Vänta gärna tills bladen har fallit innan du städar. En luftig bädd av löv är ett perfekt gömställe för ohyra och sporer. Ligger det dessutom vindruvor bland löven så dröjer det inte längre förrän mössen hittar dit.
Såpa och skursvamp är bästa rengöringen i växthuset. Den som är noggrann och ser till att skrubba ända in i vrårna behöver inga gifter. Och vem vill använda gift i ett växthus där det ska odlas grönsaker? Skölj rent med vatten – använd gärna en högtrycksspruta eller ett pistolmunstycke med hård stråle.
OBS! Se upp så att inte alltför mycket såpa rinner ner i jorden om du har fasta odlingsbäddar i växthuset.
Skrubba gärna golvet om du har ett sådant i växthuset.
Även krukor behöver tvättas. Töm innehållet i komposten, diska med såpa och låt krukorna torka innan du ställer undan dem.
Den som har haft riktigt stora problem med svampangrepp kan bränna svavel i växthuset. Under bränningen är det viktigt att dörrar och vädringsluckor är stängda och att man absolut inte går in i växthuset förrän ångorna har hunnit vädras ut ordentligt. Vänta gärna ett par dygn.
När växthuset är tömt och gnistrande rent är det bara att ställa in de rengjorda utemöblerna. Varför inte julpynta så att det ser fint ut inifrån? Soliga vårvinterdagar kan temperaturen bli riktigt fikavänlig. Då är det inte alls dumt med möbler där inne.