Se över dina brandsläckare

En brandsläckare kväver elden i soffan snabbt och effektivt. -- Vi rekommenderar folk att ha en skumsläckare, som inte ger så stora skador i bostaden, säger Stefan Hagdahl på räddningstjänsten i Linköping.  Bild: JAN CHRISTER PERSSON

En brandsläckare kväver elden i soffan snabbt och effektivt. -- Vi rekommenderar folk att ha en skumsläckare, som inte ger så stora skador i bostaden, säger Stefan Hagdahl på räddningstjänsten i Linköping. Bild: JAN CHRISTER PERSSON

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-10-20 00:00

Små bränder i bostaden ska en villaägare kunna klara av med en godkänd brand-släckare. Men det gäller att upptäcka branden i tid.

Valet av brandsläckare är viktigt för att snabbt och effektivt kunna släcka en brand i huset. På marknaden finns flera olika märken och modeller av brandsläckare, och det gör det ofta svårt för konsumenten att välja rätt.

-- Jag vill avråda folk från att köpa billiga brandsläckare av dörrknackare. Välj i stället något känt märke som man vet att det finns reservdelar till. Viktigt är också att brandsläckaren går att återfylla efter att den använts, säger Stefan Hagdahl på räddningstjänsten i Linköping.

Många frågor

Räddningstjänsten får ta emot många samtal från konsumenter som vill ha råd och tips om hur man på bästa sätt kan klara av småbränder i bostaden. Ofta är frågan vilket som är mest effektivt, pulver eller skum i släckaren.

-- Vi rekommenderar en skumsläckare på 9--10 liter. Behållaren tar cirka trettio sekunder att tömma, och det räcker för att släcka en liten eldsvåda som börjat i teven, på spisen eller i soffan, säger Hagdahl.

Ofta tror man att skumsläckaren inte kan användas på elektriska utrustningar, men de allra flesta är godkända för upp till 1000 V. En skumsläckare i kombination med brandvarnare så att man får en tidig upptäckt är det absolut viktigaste.

Räddningstjänsten i Linköping har en annan uppfattning än Räddningsverket om vilken utrustning som bör användas vid småbränder i bostaden. Räddningsverket rekommenderar pulversläckare, med behållare på minst 6 kilo. Pulver släcker bränder snabbt och är enkel att använda. Men skadorna efter pulversläckning kan ge stora saneringskostnader.

Stora skador

-- Pulver är ett bra medel för allroundsläckning, men ger samtidigt stora skador i bostaden. Därför vill vi rekommendera skum, som nästan är lika bra som pulver, anser Hagdahl.

Vid en eldsvåda blir en lägenhet på 100 kvadratmeter rökfylld på 6--8 minuter. Därför gäller det att upptäcka branden så snabbt som möjligt innan den sprider sig till annat bohag, väggar och tak.

I en lägenhet finns mycket brandfarligt material, plaster, elektronik, skumgummi, som ger en giftig rök. Brandvarnare, gärna i flera rum och helst i sovrum eller i närheten, sammankopplade så att larmet fungerar även i stängda utrymmen, kan påskynda släckinsatsen. Det finns många alternativ på marknaden.

Släckare som inte fungerar

-- En tidig brandupptäckt gör att det är lättare att släcka elden. När det börjar brinna får man inte känna obehag. Husägaren måste veta hur han ska hantera brandsläckaren. Det här ingår i alla kurser som vi har på övningsområdet.

Många villaägare har brandsläckare som kanske inte fungerar. En skumsläckare som hängt på väggen i tjugo år är inget bra brandskydd. En släckare ska kontrolleras regelbundet, bland annat kan slangen efter några år torka och skadas. En pulversläckare bör laddas om vart tionde år, och en skumsläckare vart femte år.

Vänd på brandsläckaren

-- Pulvret i behållaren kan packas ihop på botten, och därför bör man en gång i halvåret vända upp och ned på den så att medlet luckras upp.

Bostäder som ligger utanför räddningstjänstens tiominutersgräns ska ha ett skäligt brandskydd, står det i för-ordningen. Men vad som menas med skäligt är oklart. En fast vattenslang på frostskyddat ställe kan räcka om den når till husets alla delar. Fördelen med slangen är att man har tillgång till mycket vatten. Om det inte finns någon slang ska man ha minst en släckare.

-- Vatten är bra till eldsläckning, men vid snabba insatser på småbränder är skum och pulver att föredra.

‚brand-släckare

‚brandklasser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!