Så undviker du fällorna

Att hyra en stuga på semestern kan bli en fullträff. Men se upp med oseriösa uthyrare som inte håller vad de lovar. Stugan kanske inte alls är så tilltalande som den beskrivs i annonsen.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-04-03 06:29

Just nu är det högsäsong för bokning av stugsemester. Det finns 18 000 stugor, som förmedlas av organiserade företag, att välja på i Sverige. Men sedan finns gissningsvis lika många privata stugor att hyra, och där konsumentskyddet är begränsat.

- De stora och organiserade förmedlingsföretagen följer villkoren i konsumentköplagen, men vid privat stuguthyrning råder avtalsfrihet. Om konsumenten är osäker är det tryggare att gå via en förmedling, säger Jan Rencke, som är ordförande i föreningen Sverigeturism.

Billigt alternativ

Men det finns naturligtvis de som får rekommendationer av vänner och bekanta att stugan och läget är toppenfint. Många kanske återvänder till samma plats varje år, och vet vad de får för pengarna. Då är det bara att lugnt hyra vidare.

En stugsemester är ett ganska billigt alternativ. Boendeformen med självhushåll har också blivit allt populärare. Det finns stugor från tusenlappen och uppåt per vecka beroende på standard, säsong och läge. Snittet ligger på 3 500 kronor per vecka, men det går att hitta lyxvillor för 10 000 kronor eller mer.

-- Trenden är att de som hyr en stuga ska ha tillgång till aktiviteter i närheten där de bor. Många vill inte sitta och slappa på semestern.

Men det finns andra och mer obehagliga överraskningar som kan drabba en stuggäst. Myror och tvestjärtar i stugan är en av orsakerna till att folk klagar och vill ha pengarna tillbaka.

Folk räknar myror

-- Under regniga somrar sitter turister och räknar myror, tve-stjärtar och andra småkryp för att kunna reklamera stugan som de hyr. De anser att semestern är förstörd och vill därför ha en ekonomisk kompensation, säger Jan Rencke.

En tvestjärt gör ingen sommar. Men flera kryp är heller inte bra för semestertrivseln. Jan Rencke minns en kund som kom in med en påse med tre tvestjärtar som han hittat i stugan.

-- Det här är ingen anledning för en reklamation, men folk försöker på alla sätt att hitta något att klaga på.

Vid stuguthyrning är de vanligaste reklamationerna städningen. Men vad som är rent och snyggt för en konsument kan anses ostädat av en annan.

Handfull ärenden

Vid torrår kan brunnen vid stugan sina, och den som hyr har inget vatten. Men ett sådant ärende till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, anser Jan Rencke är onödigt arbete.

-- Av gammal praxis brukar stugägaren göra upp med hyresgästen innan ärendet eventuellt kommer till ARN. Det är rent slarv av stugägaren att det får gå så långt, helt enkelt.

Konsumentvägledaren Carina Brehmer i Linköping får in en handfull ärenden som handlar om stuguthyrning varje år.

-- Det gäller allt från dålig städning till avsaknad av olika faciliteter i stugan.

Sverige attraktivt

Svenskar, danskar, tyskar och norrmän är i full gång med att hitta ett semesterparadis bland omkring 18 000 stugor som finns att välja på i Sverige. Tyskarna hittar ofta billigare boende i Sverige än Danmark.

En stuga som konsumenten får betala 7 000 kronor för på Jyll-and kan kosta 3 500 kronor i Sverige.

-- Det höga prisläget i Danmark har gjort Sverige attraktivare. Och det är framför allt i Götaland som stugsemestern blomstrar, säger Jan Rencke.

Hyra stuga?

-- så undviker

du fällorna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!