Så hyr du ut din bostad i andra hand

Många hyr eller hyr ut sin bostad i andra hand. Men regelverket är krångligt och det är lätt att det uppstår tvister.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-03-04 06:31

Så fort någon annan än hyresgästen bor i en lägenhet handlar det om andrahandsuthyrning, oavsett om man tar ut hyra eller inte. Det här innebär att man inte kan låna ut sin bostad hur som helst.

Det krävs alltid ett tillstånd från hyresvärden, så länge personerna inte är inneboende. För att någon ska räknas som inneboende måste den som har kontrakt på lägenheten själv bo kvar.

Det är alltid förstahandshyresgästen som ansvarar för att lägenheten sköts. Skulle den som hyr i andra hand missköta sig kan förstahandshyresgästen sägas upp.

n Vill man hyra ut sin lägenhet i andra hand ska man meddela det i god tid. Även om muntliga avtal gäller bör man få ett skriftligt tillstånd av hyresvärden för att undvika missförstånd.

Tillståndet gäller endast för den som man tänkt hyra ut lägenheten till. Skulle man hitta en ny hyresgäst krävs det ett nytt tillstånd, samma sak gäller vid förlängning av hyrestiden.

Om hyresvärden nekar tillstånd måste han kunna motivera sitt beslut. Misstankar om att hyresgästen inte kan betala hyran är inte hållbara eftersom det är den som hyr ut bostaden som är betalningsskyldig. Däremot är väl grundade misstankar om att andrahandshyresgästen inte kommer att sköta sig skäl för att neka tillstånd. Anser man att hyresvärden har fel går det att överklaga till hyresnämnden, som i vissa fall kan ge ett tidsbegränsat tillstånd.

n Om lägenheten hyrs ut möblerad får man göra ett årligt påslag på den ordinarie hyran med upp till 10 procent av möblernas värde. Den som tar ut en högre hyra kan bli tvingad att betala tillbaka allt om andrahandshyresgästen i efterhand anmäler hyran till hyresnämnden.

n Helst bör man göra upp en inventarielista som bifogas kontraktet. Här ska eventuella skador eller brister skrivas upp för att minska risken för tvister.

För att skydda den egna egendomen är det viktigt att lägga till en klausul om att andrahandshyresgästen ska teckna en hemförsäkring. Vidare bör man ha en egen hemförsäkring som extra säkerhet.

n Det är alltid förstahandshyresgästen som ansvarar för att hyran betalas i tid. Därför bör andrahandshyresgästen aldrig betala direkt till fastighetsägaren. Man bör även göra en kreditupplysning på den som ska hyra.

n Vill man hyra ut sin bostad i mer än två år gäller det att se upp. Enligt lagen får den som hyrt en bostad så lång tid besittningsskydd och kan neka en uppsägning.

Förstahandshyresgästen måste då ta hjälp av hyresnämnden som avgör om avtalet ska sägas upp eller inte.

Bästa sättet att undvika denna konflikt är att upprätta ett avtal där andrahandshyresgästen avstår från sitt besittningsskydd. Formuläret finns hos hyresnämnden där det också ska godkännas innan det blir giltigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!