Rusta huset inför pollensäsongen

Pollensäsongen närmar sig med stormsteg. Den underbara våren tycks enligt alla tillgängliga prognoser bli ett eländigt elände för den som inte tål skira björkar och blommande hassel. Och det är så långt från ett aprilskämt som man kan komma.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-04-01 07:13

Undvik pollen! Det är förstås det mest självklara tipset till en pollenallergiker. Men en sådan måste förstås också gå till skolan, till jobbet, handla hem mat...

När det nu inte går att hugga ner varenda björk i det här landet och inte heller för övrigt utrota alla andra allergiframkallande växter finns det i alla fall några tips att förhålla sig till om det egna hemmet får bli en riktig borg och ett skydd mot omvärlden.

Försök att inte vädra. Under pollensäsongen kommer stora mängder pollen in, som sedan kan hålla sig svävande inomhus. Om man absolut vill ha in frisk luft är det bäst att öppna fönster på natten eller under tidig morgon.

Låt tvätten torka inomhus, hänger den ute fastnar pollen på kläderna och följer med in.

Finns husdjur? Duscha dem efter att de varit ute så de inte släpar med sig pollen hem.

Du som har mediciner mot din allergi; det är bra att börja ta dem i tid och inte när den värsta pollenduschen kommer.

Pollenprognoserna kan vara ett bra verktyg för att hålla koll. När blommar eken? När kör gräset igång? Hur är det med björken där just jag bor?

Via webbsidan www.nrm.se (Naturhistoriska riksmuseet) kan du klicka vidare via Pollenprognos. Prognoserna kommer också i tidningar, som i Corren..

Nu är det ju långt ifrån bara pollen som ställer till det för en person med astma- och allergibesvär.

Fukt och mögelskador, dålig ventilation, likaså dålig städning kan ge problem. Bostäder med fuktproblem kan också göra att man utvecklar astma.

Fukt i byggnader har samband med ohälsa som allergi, luftvägsbesvär och sjukahus-symptom. Fukten kan komma från marken, läckande rörledningar eller från till exempel duschrum. Dålig ventilation kan orsaka kondens och hög luftfuktighet, som i sin tur kan ge fuktskador eller mögel.

Mögel kan orsaka allergi och annan överkänslighet. Mögelsvampar och sporer finns normalt både inne och ute. För att mögel ska börja växa inomhus behövs fukt, syre och näringsämnen som till exempel trä, smuts och damm. All mögeltillväxt syns inte med blotta ögat och alla mögelsorter luktar inte heller.

Städning är inte kul men ibland mer nödvändigt än annars. Mycket damm retar slemhinnorna och kan framkalla allergier. Damm virvlar upp i rummen extra mycket om det pågår aktiviteter där, som när barnen leker. När man städar blir det också extra mycket rotation på dammet och känsliga personer kan kanske göra annat nyttigt under tiden och slippa det värsta dammandet.

Rengöringsmedel ska man försöka använda så lite som möjligt och de ska i alla fall inte innehålla parfym eller andra allergiframkallande ämnen. Så få prylar framme som möjligt i huset och lättstädat är förstås självklara saker.

Pälsdjur må vara hur söta och gosiga som helst, men passar sällan in hemma hos en allergiker. Det allergiframkallande ämnet kallas allergen och består av protein, Allergenet kommer från djurens talgkörtlar, pälshår, saliv och urin. Enligt Astma- och allergiförbundet finns det inga allergisäkra pälsdjur. Även fåglar, gnagare, iller och minigrisar kan orsaka besvär. Pälsdjursallergi kan man också få när som helst i livet.

Så finns det i våra hem små kvalster. De är inga gosedjur precis, utan osynliga spindeldjur. Allergenet finns framför allt i avföringspartiklar och det är detta som kan utlösa besvär. Gissa vad de äter? Hudavskrap! Husdammskvalster finns i sängar, madrasser, kuddar, stoppade möbler och heltäckningsmattor. God ventilation hindrar tillväxt av kvalster. Ett tips är att stoppa kudden i frysen för att frysa ihjäl de små otäckingarna.

Starka dofter som parfymer, rakvatten, hyacinter, rengöringsmedel och så vidare kan i värsta fall orsaka astmaanfall men också ge besvär inte bara för allergiker. Den som är överkänslig för dofter kan få huvudvärk, irritation i ögon, näsa, hals och illa dofta för starkt. Björkris, hyacinter, mimosa, syrén, lövkoja, liljekonvalj, prästkrage, fresia, ginst och pingstlilja är exempel på växter som helst ska hållas utomhus om det finns känsliga personer i hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!