Plantera häcken så här Hur hög ska häcken vara?

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-10-20 00:00

Att få skydd för vinden är lika viktigt som att slippa insyn. Lä betyder att växterna innanför häcken växer betydligt bättre. Även i en liten trädgård finns det kalla nordanvindar som pinar växterna och inget silar vinden så bra som just en häck. Plank är bra som insynsskydd, men bakom planket kan det bli riktiga orkanvindar.

Alla behöver inte klippas

En klar fördel med häck är att man slipper tänka på flagande målarfärg -- plank eller staket som är dåligt underhållna blir ingen glad av. Men en häck måste väl klippas? Nej, inte alls, alla häcksorter kan växa fritt. Det är en smaksak vad man vill ha.

Några sorter, som exempelvis syrén, passar bäst att vara friväxande och bara ansas då och då, annars klipper man bort blomningen. Friväxande häckar blir dock yvigare och bör planteras en bit in på tomten om de växer mot en gångväg.

Tänk på omgivningen

När det gäller valet av sort finns det många saker att ta hänsyn till. De lövfällande bjuder på fina möjligheter att följa årstidernas skiftningar med lövsprickning, blomning, bär, höstfärger och till sist bladfällning när det bara grenverket framhävs. Viktigt är att tänka på att häcken också knyter an till omgivningen -- till grannens trädgård, de öppna fälten, sjön, gatan.

Tala med grannen

Kanske finns det en tradition med en viss typ av häck i området? Granhäckar var förr en gammal tradition. I dem stortrivs fåglarna men en nackdel är att granplantor dels är svåra att få tag på, dels växer gran mycket långsamt.

Tala också med grannen innan du väljer häck. Är ni överens och ska dela på kostnaden? Då kan häcken planteras i tomtgränsen. Annars får man plantera häcken så långt in på sin egen tomt att den som fullvuxen inte kommer att växa in på granntomten. Rådjur, älg och harar bör man också ta hänsyn till. De brukar rata häggmispel, måbär, sibirisk ärtbuske, syren och ölandstok.

Häckplantering kan man göra sent på säsongen, ofta långt in i november. Så kallade häckplantor är mindre och därmed billigare än buskplantor och planteras tätare.

Häcken blir därmed tät ända nedifrån marken. Häckplantor är barrotade, förpackade i 10-packspåsar med lite jord runt rötterna. Man brukar få ett lägre styckpris vid köp av 50 eller fler.

Det är svårt att gräva rakt utan att ha riktningen markerad, så markera häcksträckan med ett snöre uppspänt mellan två pinnar. Ta ett kraftigt snöre; orange mursnöre syns bra.

Minst 40 cm djupt ska planteringsdiket vara och minst 60 cm brett. Eftersom häckplantorna ska planteras mycket tätt är det lättare att gräva ett dike än att göra separata planteringshål för varje planta.

Lägg upp jorden på dikets ena sida, och lägg plantorna längs med diket med rätt planteringsavstånd. Blanda så att mindre samsas med större. Plantera och vattna.

Höstplanterade plantor av sorter som ska klippas ner klipps inte ner förrän nästa senvinter. Glöm inte att vattna den nyplanterade häcken en gång per vecka under hela den första våren och sommaren.

För att skydda både mot insyn och vind bör häcken vara 180--200 cm hög. Gäller det insynsskydd vid en sittplats räcker det med 120 cm. Även på framsidan, mot gatan, är en lägre häck mer välkomnande än en hög. Och en häck som ska vetta mot utfart och gatukorsning får oftast inte vara högre än 80 cm. Kontrollera med fastighetskontoret vad som gäller i din kommun. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!