För att få cirka 30 semlebullar behöver du:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl lättkesella
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
För att fylla pyttebullarna:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl mellangrädde
lite florsocker ovanpå
Smält smör, häll i mjölk och värm till 37 grader. Jästen smulas i bunke mjölk-smörblandningen hälls i. Rör tills jästen löst sig. I med salt, kesella, kardemumma, socker och mjöl, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt och jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Under tiden ska ugnen upp i 250 grader. Degen knådas på mjölat bakbord och formas sedan till små bullar, som ska jäsa i 20 minuter. Pensla dem med det uppvispade ägget och grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.
När de svalnat skär du av ett litet lock på varje bulle och gröper ur en del av inkråmet. Det blandas med riven mandelmassa och mjölk. Pynta med grädde och florsockerpudrat lock. (EP)