Mät hemma, det kan löna sig

Allt fler hyresgäster ifrågasätter om de verkligen har den boyta som står i hyreskontraktet.

Zeljko Kranjec och Gerd Brage från Hyresgästföreningen kontrollmäter boytan hos Rolf Gustavsson (till vänster). – Jag vet att boytan inte stämmer med hyreskontraktet, säger han. Bild: MIKAEL SVENSSON

Zeljko Kranjec och Gerd Brage från Hyresgästföreningen kontrollmäter boytan hos Rolf Gustavsson (till vänster). – Jag vet att boytan inte stämmer med hyreskontraktet, säger han. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-02-27 06:24

-- Jag vet att boytan i kontraktet inte är rätt, säger Rolf Gustavsson, som har en trea på Repslagaregatan 3 i Linköping.

Han bor i en privat fastighet, snett emot Resecent-rum, som uppfördes i slutet av 1890-talet. Huset har bland annat intressanta utsmyckningar och är K-märkt. Det är högt i tak i lägenheterna (3,35 meter) och tjocka innerväggar (60 centimeter). Det enda som saknas är en kakelugn i varje rum.

Fyra blev trea

När Rolf Gustavsson flyttade in i huset 1976 var lägenheten en fyrarummare. I hyreskontraktet stod att lägenheten var på 106 kvadratmeter. Men i mitten av 80-talet såldes fastigheten och den nya hyresvärden gjorde en ny mätning av boytan och kom då fram till att lägenheten var större, eller 114 kvadratmeter. Hyresvärden hade mätt boytan efter de ritningar som fanns.

-- Jag fick också högre hyra eftersom boytan ansågs vara större än tidigare, säger Rolf Gustavsson.

För ett och ett halvt år sedan förändrades lägenheten genom att ett rum på 31,5 kvadratmeter togs bort. I det gamla kontraktet står fortfarande att bo-ytan är på 114 kvadratmeter, men den boytan är felaktig anser även hyresvärden. Rolf Gustafsson har också fått hyran sänkt, och betalar från 1 mars en månadshyra på 5 222 kronor.

För att få veta hur stor lägenheten egentligen är kontaktade han Hyresgästföreningen, som gratis utför kontrollmätningar åt medlemmar. Viktigast av allt är att han får ett kontrakt med rätt boyta.

Råd varje vecka

-- Vi får samtal varje vecka, där hyresgäster vill ha råd och information om hur man mäter boytan, säger Gerd Brage på Hyresgästföreningen region öst.

En felaktig bostadsyta kan kosta hyresgästen flera tusenlappar i extra årshyra. Därför är det viktigt att den verkliga ytan överensstämmer med den i hyreskontraktet, framför allt vid kommande hyresförhandlingar.

Gerd Brage och juristen Zeljko Kranjek från Hyresgästföreningen får ofta åka ut och kontrollmäta bostadsytor i länet. Nyligen fick två hyresgäster tillbaka 6 000 respektive 4 000 kronor för att boytan var felaktig. I ett fall var lägenheten 7 kvadratmeter mindre än vad som stod i kontraktet.

-- Om skillnaden är 5 procent mellan den verkliga ytan och ytan angiven i kontraktet brukar vi yrka skadestånd. Det innebär att hyresvärden ska betala tillbaka den del av hyran som hyresgästen betalat in för mycket under den tid han bott i lägenheten. I normala fall brukar det inte vara svårt att nå en överenskommelse med fastighetsägaren.

Bra bostandard

När Gerd Brage och Zeljko Kranjek började kontrollmäta Rolf Gustavssons boyta blev de imponerade över husets otroliga utsmyckningar och lägenhetens standard. För drygt ett år sedan totalrenoverades lägenheten, det var första gången på 27 år.

-- Renoveringen var välbehövlig, och på tiden. Månadshyran höjdes därefter med 500 kronor, och den är skälig, anser Rolf Gustavsson, som är nöjd med värdens insats.

Hyresgästföreningens uppdrag bygger inte bara på kontrollmätningar av boytan för att få fram om hyran är skälig eller inte.

-- Vi tittar på helheten, bland annat bostadens standard, planlösningen och fastighetens läge, säger Zeljko Kranjek.

Boytan var rätt

Rolf Gustavssons lägenhet har en utmärkt standard. Parkett finns i hallen och vardagsrummet, och under heltäckningsmattor i övriga rum har gamla trägolv tagits fram som ger lägenheten en tusch av dåtidens paradvåning. Köket är modernt, och badrum med separat toalett har fräschats upp till ny och bättre standard.

Att kontrollmäta en äldre bostad kan vara både svårt och tidsödande. En kraftig innervägg på 60 centimeter mäts 15 cm åt varje håll. Resten, 30 cm, tas bort från boytan. I garderober och snedtak i hallsprång är ett elektroniskt måttband bra hjälpmedel.

Rolf Gustavsson har länge funderat på sin boyta, och trodde att den var cirka 85 kvadratmeter.

Efter kontrollmätningen fick han klart besked.

-- Vi har gjort en extrakontroll, och boytan stämmer väl med förhandlingsunderlaget.

Resultatet av de mätningar som görs i länet visar också att de flesta har en korrekt boyta.

-- Man kan säga att boytan stämmer mer än att den inte gör det.

Hur stor är din

bostadsyta

-- egentligen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!