I en radhusbrand i Krokek utanför Norrköping för några månader sedan visade det sig exempelvis att 20 procent av hyresgästerna saknade försäkringsskydd.
På Östgöta Brandstodsbolag, en av de stora försäkringsbolagen i Östergötland, tror man att siffran ligger på runt 15 procent.
-- Det är tragiskt att inte ha en försäkring om olyckan är framme. Det är inget ovanligt att personer som bor i en hyresrätt har lösöre som motsvarar en kvarts miljon kronor.
-- Och ändå är det inte fråga om något lyxhem, säger Gunnar Flodin.
Det kan finnas flera orsaker till att hyresgästen inte har en hemförsäkring:
n Hyresgästen tror att hyresvärdens försäkring täcker allt.
n Ungdomar som flyttar in i ett nytt boende tror att föräldrarnas försäkring gäller.
n Makar som skiljer sig, och en flyttar. "Man har andra problem att tänka på".
n Hyresgästen prioriterar bort försäkringen. "Det är för dyrt", eller "Det händer inte mig".
-- Det finns även ett stort mörkertal bland invandrarna. Vi har förbättrat informationen, med flera kampanjer, men det går inte att nå alla, anser Gunnar Flodin.
I Motala pågår för närvarande ett uppmärksammat ärende, där varken hyresgästens hemförsäkring eller hyresvärdens försäkring sägs täcka skadorna.
-- En hyresgäst upptäckte omfattande mögelskador på en vägg bakom sovrummet i sin trerummare för några veckor sedan.
-- Kläder och skor i tre garderober förstördes till ett värde av 20 000 till 30 000 kronor. Men försäkringsbolagen vägrar att ersätta hyresgästen.
Gunnar Flodin anser att det här är ett mycket ovanligt ärende. Hyresgästens försäkringsbolag anser inte att det är en "ögonblicklig" skada, och därför ges ingen ersättning.
-- Jag har aldrig tidigare under mina 28 år på Hyresgästföreningen varit med om något liknande. Vi kommer nu att driva ärendet i tingsrätten. I hemförsäkringen ingår en ansvarsförsäkring, och det innebär att hyresgästen inte behöver betala för eventuella rättegångskostnader.